pytania
dlaczego nie można jeść owoców po po południu czy wi9eczorem jeśli mają niski indeks glikemiczny ? np truskawki
Witam, zacząłem dietę intermittent fasting gdyż ostatnim razem sprawiła mi na redukcji miłe zaskoczenie i dobrze mi z niej korzystać. Jakieś dwa tygodnie temu gdy zacząłem tą dietę ważyłem 107,8 po prawie 2 tygodniach trzymania diety oraz robienia cardio po treningu wszedłem na wagę a ona pokazała mi 108.2 i tutaj rodzi się pytanie, czy za szybko liczyłem na efekty i wszystko będzie dobrze czy coś jest nie tak ? Dodam jeszcze ze makroskładniki obliczałem i dopasowywałem do masy ciała no i oczywiście zachowuje deficyt kaloryczny.
Mam pytanie czy raz w tygodniu można spokojnie zjeść np. 450g wątróbki w dwóch posiłkach. Z tego co wiem to w 100g jest dużo tych różnych witamin,czy w jakiś sposób taka dawka może szkodzić ??
Witam,
Moj dzien jesli chodzi o posilki wyglada nastepujacao: 6:30 rano sniadanie owsianka z odzywka bialkowa, orzechami, 10;00 owoc, o godzinie 14 zjadam plenowartosciowy obiad np. ryz + piers z kurczaka + warzywa natomiast o godzinie 17 spozywam 2 kostki gorzkiej czekolady 90% i ok 18:30 udaje sie na trening 20min silowy + ok 45min iterwaly cardio.
Czy 2 kostki czekolady spozyte 1,5 godziny przed treningiem do dobre rozwiazanie czy lepiej zjesc cos innego? Chodzi o to, ze o 17 koncze prace i dlatego chce zjesc cos na szybko bo spiesze sie do pociagu.
Pozdrawiam i Dziekuje za odpowiedz
Ile maksymalnie mogę chudnąć w ciągu tygodnia żeby uniknąć efektu jojo?
Witam czy płatki owsiane w czasie obróbki termicznej np. podczas smażenia omleta tracą swoje właściwości odżywcze?
Witam.trening zazwyczaj robię przed obiadem(obiad jem około 2 godziny po treningu).Co mogę zjeść po samym treningu ,będąc jeszcze na siłowni ?Oczywiście chcę wliczać ten posiłek do bilansu ale żebym mogł spokojnie zjeść wtedy obiad
Witam,
Pragnę zadać Panu bardzo częste pytanie ,na które istnieje wiele teorii i na dobrą sprawę jak pytałem kilku trenerów to odpowiedzi uzyskiwałem ,że tak powiem bardzo wyrównane. Otóż czy najpierw należy zredukować tkankę tłuszczową i dopiero zajmować się robieniem masy czy też odwrotnie. Nie jestem facetem przesadnie zatłuszczonym, ale posiadam dość uciążliwy brzuszek ,którego się wstydzę. Gdy pytałem jednego z trenerów to uzyskiwałem odpowiedź ,że nie opłaca mi się redukować tłuszczu ,ponieważ będzie to 2 razy tyle roboty najpierw zredukuję a przy próbie nabrania masy brzuch wróci praktycznie do rozmiarów z przed redukcji. Inny trener zaś stwierdził ,że jest zwolennikiem pracy ,która buduje charakter czyli kazał redukować i dopiero robić masę i stwierdził ,że brzuch owszem trochę urośnie ,ale przy dobrej diecie nie będzie taki ,którego będę się wstydził. Zależy mi ,żeby zbudować fajną sylwetkę i zastanawiam się czy jak zacznę redukcję to owszem nie będę miał brzucha ale będę chudy również wszędzie co za fajnie też nie wygląda. I tutaj zaczynają się schody, poświęcić się przecierpieć te brzucho jeszcze jakiś czas i robić masę a potem po redukcji cieszyć się z miarę satysfakcjonującej sylwetki czy najpierw zrobić z siebie całkowite chucherko i dopiero masować się ale już bez nadmiaru tłuszczu. Pytanie również brzmi co będzie mnie kosztować więcej czasu i energii ? Jak to najlepiej rozegrać by szybciej cieszyć się swoim ciałem ?
Pozdrawiam Daniel
Witam, od jakiegoś czasu próbuje obliczyć sobie zapotrzebowanie kaloryczne. Jednakże mnogość wzorów i różnice o nawet 1000kcal w wynikach nie pozwala mi wybrać najlepszą opcję. Mam 17 lat zacząłem chodzić na siłownie od paru miesięcy. Chodzę 3 razy w tygodniu + mam 2 razy w tygodniu WF w szkole i planuje robić cardio i zredukować o te 300kcal zapotrzebowanie. Mam 178cm wzrostu i ważę 70kg. Mogę prosić o pomoc? :)
Cześć,
Moja żona jest na diecie 9 dzień. Chce schudnąć, ważyła na początku 102kg przy wzroście 160cm. Zapotrzebowanie kaloryczne oraz ilość makroskładników została obliczona zgodnie z tym co napisał w swoim artykule Akop Szostak.
Po tygodniu diety waga spadła o 1,5kg oraz poziom tkanki tłuszczowej z 57% na 56,1%.
Posiłki wyglądają następująco:
1. płatki owsiane 50g+orzechy włoskie 25g+białko 30g zmiksowane z wodą
2. 140g twarogu chudego + 60g wędliny kurczak gotowany + rzodkiewka + pomidor + 4 kromki pieczywa Pano
3. 50g makaronu pełnoziarnistego + 150 g piersi z kurczaka + brokuły 100g + oliwa z oliwej 10ml
4. 50g ryżu + 150 g dorsza + marchew 100g
5. 50g makaronu pełnoziarnistego + 150 g piersi z kurczaka + brokuły 100g + oliwa z oliwej 10ml
Posiłki jedzone są o 7, 10, 13, 16, 19
czy dobrze dobrane są produkty?
czy nie ubywa zbyt dużo wagi na tydzień?
Jakie warzywa można jeść i ile?
Dlaczego mam odczucie palenia w przełyku?
Jakie przyprawy mogę stosować?
Pozdrawiam
Czy będąc na redukcji powinienem zjadać kalorie które spalam na trenigu poza deficytem?