Zadaj pytanie
4 października 2014 10:45

Płatki górskie a błyskawiczne?

Witam.Mam takie pytanie. Czy płatki górskie różnią się czymś od płatków błyskawicznych?
39192
8

Witaj.


       Płatki owsiane  zawierają spore ilości białka oraz korzystny dla organizmu zestaw aminokwasów. W tych płatkach znajdziemy wit. B6, która poprawia pamięć i koncentrację, wit B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies ma także działanie antydepresyjne. Wybierając całe płatki owsiane na śniadanie dostarczasz organizmowi magnezu, żelaza oraz witamin niezbędnych organizmowi.


       W porównaniu do innych zbóż płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan ma zdolność tworzenia w układzie pokarmowym żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Substancja ta powleka śluzówkę przewodu pokarmowego i działa kiedy jest potrzeba, ma również działanie prebiotyczne. Beta-glukan jest pożywką dla ,,dobrych” bakterii, które go rozkładają. W wyniku tego procesu powstają kwasy organiczne mające pozytywny wpływ na stan jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w owsie działa jak szczotka, która wymiata szkodliwe składniki przemiany materii.


      Owies zawiera spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cennych dla naszego organizmu. Kwasy te działają zbawiennie na nasze, serce, chronią przed powstawaniem zakrzepów oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dbają ponadto o optymalne nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.
       Płatki owsiane błyskawiczne uzyskuje się w wyniku krojenia całych płatków i poddania ich obróbce hydrotermicznej. Płatki takie są o wiele bardziej przetworzone a co za tym idzie mają mniej witamin i minerałów. Posiadają również nieco wyższy IG, przez co szybciej podnosi się poziom cukru we krwi po ich spożyciu. Jedynym plusem tych płatków jest fakt, że możesz je bardzo szybko przyrządzić, absorbują również mniej wilgoci. Płatki owsiane górskie są mniej przetworzone od błyskawicznych, bardziej zaś od tradycyjnych. Są cieńsze od zwykłych przez co szybciej możesz je ugotować. Trzecia kategoria płatków owsianych to płatki zwykłe, najmniej przetworzone, konieczne jest ich ugotowanie przed spożyciem.


       Jak widzisz podstawowa różnica między różnymi rodzajami płatków owsianych dotyczy przede wszystkim stopnia ich przetworzenia, a co za tym idzie poziomu IG. Jak już wspomniano płatki owsiane błyskawiczne wykazują też pewne straty witamin i minerałów. Wartość energetyczna wszystkich rodzajów płatków owsianych plasuje się na tym samym poziomie. Różne wyniki badań sugerują, że przed zjedzeniem wszystkie rodzaje płatków należy uprzednio namoczyć albo ugotować.

Zobacz również

Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej

BCAA i inne aminokwasy - dlaczego warto je stosować?

Kreatyna - funkcje o których nie miałeś pojęcia

dodał odpowiedź 4 października 2014 18:18
Różnią się indeksem glikemicznym, płatki błyskawice są bardziej przetworzone..
dodał odpowiedź 5 października 2014 12:58
Płatki owsiane błyskawiczne są tak zrobione abyś mógł ugotować je szybciej i tym samym są bardziej rozbite. Dlatego są też szybciej trawione i mają wyższy indeks glikemiczny. Osobiście polecam płatki owsiane górskie.
dodał odpowiedź 7 października 2014 06:41
Witaj, płatki błyskawiczne mają wyższy Indeks Glikemiczny, są bardziej przetworzone. Osobiście wybrał bym płatki górskie. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 17 listopada 2014 17:09
http://metro.gazeta.pl/Lifestyle/1,135223,16335198,Platki_zwykle__gorskie_i_blyskawiczne___na_czym_polega.html zgodnie z tymi badaniami różnica jedynie polega na tym że płatki błyskawiczne mają minimalny większy IG natomiast wartości odżywczych nie zmieniają się zarówno przy płatkach górskich jak i błyskawicznych
dodał odpowiedź 17 listopada 2014 18:40
Jaka jest norma spożycia płatków na dzień ???
dodał odpowiedź 18 listopada 2014 01:35
Jestem ciekaw czy podgrzewanie (bądź gotowanie) zwykłych płatków w mikrofali w mleku nie ma wpływ na indeks glikemiczny. Jesli ktos wie to byłbym wdzieczny za odpowiedź :)
dodał odpowiedź 18 listopada 2014 09:28
"Płatki owsiane górskie są mniej przetworzone od błyskawicznych, bardziej zaś od tradycyjnych." czyli co jednak tradycyjne? po prostu platki owsiane? ostatnio kupuje platki owsiane pelnoziarniste. I chyba przy niech pozostane bo sa bardzo grube i miesiste, wiec domyslam sie ze najmniej przetworzone.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie