Płatki górskie a błyskawiczne?
Witaj.
Płatki owsiane zawierają spore ilości białka oraz korzystny dla organizmu zestaw aminokwasów. W tych płatkach znajdziemy wit. B6, która poprawia pamięć i koncentrację, wit B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies ma także działanie antydepresyjne. Wybierając całe płatki owsiane na śniadanie dostarczasz organizmowi magnezu, żelaza oraz witamin niezbędnych organizmowi.
W porównaniu do innych zbóż płatki owsiane zawierają najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ten węglowodan ma zdolność tworzenia w układzie pokarmowym żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Substancja ta powleka śluzówkę przewodu pokarmowego i działa kiedy jest potrzeba, ma również działanie prebiotyczne. Beta-glukan jest pożywką dla ,,dobrych” bakterii, które go rozkładają. W wyniku tego procesu powstają kwasy organiczne mające pozytywny wpływ na stan jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik zawarty w owsie działa jak szczotka, która wymiata szkodliwe składniki przemiany materii.
Owies zawiera spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), cennych dla naszego organizmu. Kwasy te działają zbawiennie na nasze, serce, chronią przed powstawaniem zakrzepów oraz obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dbają ponadto o optymalne nawilżenie skóry, łagodzą podrażnienia spowodowane alergią. Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami.
Płatki owsiane błyskawiczne uzyskuje się w wyniku krojenia całych płatków i poddania ich obróbce hydrotermicznej. Płatki takie są o wiele bardziej przetworzone a co za tym idzie mają mniej witamin i minerałów. Posiadają również nieco wyższy IG, przez co szybciej podnosi się poziom cukru we krwi po ich spożyciu. Jedynym plusem tych płatków jest fakt, że możesz je bardzo szybko przyrządzić, absorbują również mniej wilgoci. Płatki owsiane górskie są mniej przetworzone od błyskawicznych, bardziej zaś od tradycyjnych. Są cieńsze od zwykłych przez co szybciej możesz je ugotować. Trzecia kategoria płatków owsianych to płatki zwykłe, najmniej przetworzone, konieczne jest ich ugotowanie przed spożyciem.
Jak widzisz podstawowa różnica między różnymi rodzajami płatków owsianych dotyczy przede wszystkim stopnia ich przetworzenia, a co za tym idzie poziomu IG. Jak już wspomniano płatki owsiane błyskawiczne wykazują też pewne straty witamin i minerałów. Wartość energetyczna wszystkich rodzajów płatków owsianych plasuje się na tym samym poziomie. Różne wyniki badań sugerują, że przed zjedzeniem wszystkie rodzaje płatków należy uprzednio namoczyć albo ugotować.
Zobacz również
Precyzyjne spalanie tkanki tłuszczowej