Wątróbka drobiowa
Witaj,
W 100 gramowej porcji wątróbki drobiowej znajduje się niemal 10mg żelaza, czyli aż 20 razy więcej niż w piersi kurczaka. Dla przypomnienia dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi u mężczyzn 12mg, a u kobiet 18mg. Oprócz tego, wątróbka to także świetne źródło cynku. Odpowiednia dawka tego pierwiastka jest niezbędna m.in dla utrzymania dobrej kondycji układu immunologicznego, jak i zapewnienia odpowiednich warunków dla syntezy androgenów takich jak testosteron. W porcji o wadze 100g znajdziemy 3,5mg cynku, co pozwala pokryć ok. 30% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Wątróbka drobiowa dostarcza witamin z grupy B, zwłaszcza witamin: B12, B2, B3. Witaminy z grupy B uczestniczą w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów., są zatem niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Organizm potrzebuje ich dla efektywnej naprawy mikrouszkodzeń włókien mięśniowych.
Wątróbka drobiowa to także spora porcja białka, w 100 gramowej porcji jest ok. 19g protein o wysokiej wartości biologicznej, które w porównaniu do białek mięsnych charakteryzuje się trochę niższa zawartością aminokwasów siarkowych.
Wątróbka nie powinna być spożywana codziennie, chociażby ze względu na wysoka zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny. Bez wątpienia jednak, można sobie pozwolić na porcje raz w tygodniu.