pytania
Witam, na początek chciałbym zaznaczyć ze borykam sie z nabraniem masy juz od jakiegoś roku. Niestety nic nie idzie w dobrym kierunku . Mam dość mocno napięty grafik gdyz 3 x w ty trenuje sztuki walki 3x w tyg silownia, dodatkowo studiuje (dziennie) i pracuje. Nie mam czasu zatem na profesjonalna diete, ale nie oznacza to, że nie jest ona zbilansowana na tyle, żeby można było zauważyć efekty.
Moj wiek to 21 lat wzrost 170 i waga 62kg, wagą idealną dla mnie byloby 68-70kg. Moja waga zazwyczaj stoi w miejscu ew. dochodzi 1 kg ale zazywczaj jest to zapewne woda. Chciałbym zaznaczyć iz nie oczekuje ułożenia diety ani wyliczenia zapotrzebowania. Moim głównym problemem jest działanie w drugą stronę. Mam około 17% tłuszczu co chciałbym także pociągnąć w kierunku redukcji. Pytanie do was zatem, powinienem najpierw zredukować tłuszcz,a potem brać sie za masę czy odwrotnie? a co za tym idzie- Mam już dość wypracowane mięśnie, nie jestem początkującym i obawiam sie, że podczas redukcji mogę stracić wszystko to na co pracowałem. Co najlepiej wiec zrobić, żeby temu zapobiec ? (Prosiłbym żeby nie nadużywać odpowiedzi typu "weź bcaa" gdyż jest to jedynie wspomagacz)
Pozdrawiam.
Waze 70kg
Lat 20
wzrost 178
Staz 5 miesiecy.
Co dokupic do mety ??
cos na watrobe itp jakie nazwy tego wszystkiego.
Nie odradzajcie.
Co sądzicie o wyzej wymienionej diecie? Warto stosować? a jezeli tak to jaki powinien być przy niej podzial na makroskladniki bialko itd? dzieki za odp
Witam,
Moje podstawowe BMR to ok 2000 kcal. Teraz przy masie spożywam 3000 kcal/dziennie - zakładając normalny dzień powszedni gdzie śpię 6-8 godzin.
Jednak jak wygląda takie zapotrzebowanie w weekend kiedy np. spię 12 godzin? Czy nadal wynosi ono 2000 kcal i powinienem spożywać 3000 kcal? Czy mniej?
Pozdro
Witam. Wrzucam wam początki mojej diety. Co byście do niej dodali ?
Dopiero zaczynam układać
Sniadanie:
- 100g makaronu
- 50g ogórka zielonego
Szkoła:
- 30g wafli ryzowych
Obiad ( przeważnie przed treningiem )
- 100g makaronu
- 80g twarogu półtłustego
- 50g ogórka zielonego
Szejk po treningu:
- 80g twarogu poltlustego
- 100ml mleka 0.5%/1.5%
- 200-250g bananów
- 2 płaskie łyżeczki cukru
Obiad II ( przewaznie po treningu )
- 100g makaronu
- 150g warzyw na patelnie
- 100g kurczaka
Kolacja - omlet
- 180g jaja kurzego ( cale )
- 100g mąki
- 100 ml mleka 0.5/1.5%
- dżem z czarnych porzeczek
Dodatkowo nie raz wpadnie jakies np. 30g orzechow czy cos w tym stylu
Bardzo uboga dieta ale portfel na więcej nie pozwala
Z tego wychodzi mi ok. 2500 kalorii, 140g bialka, 350g wegli, 60g tluszczu
Dodam cos jeszcze, zeby podbic do 2800 kalorii i 400g wegli
Moja waga 70kg
Witam. Mam pytanko do Was. Co mógłbym jeść na śniadanie ? Aktualnie jem 100g makaronu
ale nie wiem czy to jest dobra opcja.
Dodam, że nie lubie płatków owsianych ( mam po nich kompleksy hah - dziwnie do brzmi ) moze to jakies urojenia czy cos ale jakos " dziwnie mnie po nich zalewa "
Co proponujecie na sniadanko, tanio i zdrowo :D ?
witam , mam na imię Seweryn mam 16 lat ważę 55 kg i wzrost 165
no i jestem ektomorfikiem ćwiczę rok czasu i przez ten rok cały czas
ćwiczyłem w ten sposób że po każdej serii dodawałem więcej obciążenia wszytko było oke, i rosła mi tylko rzeźba (jeśli można tak powiedzieć) mam mega rzeźbę ale po tym roku się ogarnołem i prubowałem przybrać na masie jadłem produkty wysoko kaloryczne i szukałem wiele źródeł jak to zrobić oglądałem filmiki WK , twoje , Pawła Grom i innych ale do ciebie mam inną sprawę , czyli trening dobrałem sobie taki trening żeby był taki jak mówiłeś w jakimś treningu, zmniejszyłem ćwiczenia czyli nie robię np, 7 ćwiczeń po 4 serie i zmiana obciążenia po każdej serii w górę tylko za czołem ćwiczyć bardzo dużymi ciężarami więc opisze tobie mój styl ćwiczeń i powiesz co o tym sądzisz. Ok więc np. na biceps robię 4 ćwiczenia czyli takie podstawowe sobie wybrałem (młotki , na łamanej sztandze , zwykłe podnoszenie hantel oraz siódemka z warszawskiego koksa ) więc te cztery ćwiczenia robię i każde po 6 serii i 8 powtórzeń oraz ciężar jak największy , przerwy między seriami to 2 min i nie wiem czy wychodzi mi 1 godz. w tym treningu ale dzisiaj zmierzę czas bo trzeba 1 godz. dla ektomorfików na masę..więc to jest moje pytanie do ciebie co o tym sądzisz i powiedz mi co robię źle a co dobrze . oczywiście technikę mam opracowaną robię bardzo dokładnie i pomału te ćwiczenia ten 1 rok ćwiczeń to przez ten okres nabyłem dużo doświadczeń. więc liczę na odpowiedź pozdrawiam
Koniec rozmowy na czacie
Zaczelem pare miesiecy temu staram sie trzymac diete , chcialbym sie dowiedziec czy dobrze jem .
A wiec tak
rano wstaje przewaznie jem ok 150-200 g twarogu chugo z jogurtem zott (5g bialka 3 tluszczy na 100 gram) do tego buleczka razowa z slonecznikiem lub chleb razowy
Do szkoly biore 2 bulki przewaznie z szynka lub poledwica i serem gouda .
Staram sie jesc co 2-3 godziny , ciesze sie bo moj metabolizm fajnie sie przestawil i chwile po uplynieciu 2 godzin odczuwam glod .
nastepnie wracam mam obiad . Prawie zawsze jakies mieso nie zawsze udaje mi sie mieso drobiowe niestety , z ziemiakami ryzem roznie
W TYM MIEJSCU PROSZE O POMOC W STWORZENIU POSILKU PRZEDTRENINGOWEGO , przewaznie po godzinie / 1.5 po obiedzie lece na trening po powrocie piers z kurczaka lub twarog znow tylko weicej np -200-250 i ryz
na kolacje kanapki lub serek wiejski .
Z góry dziekuje pozdrawiam :)
Witam, jakie suplementy pomagają być bardziej energicznym i wyspanym, oraz jakie pomagają trzymać dobry nastrój, zapobiegać jesienno-zimowym depresjom?
Pozdrawiam.
Witam, ćwicze od 6 miesiecy. Mam 15 lat wzrost 170cm waga:55kg. I chciałem sie Was zapytać co sądzicie o tej kreatynie firmy olimp? oto link http://allegro.pl/olimp-creatine-1250-120kaps-kreatyna-moc-miesnie-i4845504477.html#tabsAnchor Jeśli jest dobra to ile mam tego brać? Jeszcze dodam ze cwicze dosc intensywnie od 4 do 5 razy w tygodnjiu. z góry dziękuje wszystkim za odpowiedz. Pozdro
Witam mam pytanie czy Winiary pomysl na Soczysta piers z kurczaka jest zdrowe i czy nie zawiera zby duzej ilosci tluszczu.
https://www.winiary.pl/produkt.aspx/427/winiary-pomysl-na-papirus-soczysta-piers-kurczaka-z-papryka