Uzupełnienie tłuszczów w diecie
Witaj,
Tłuszcze niewątpliwie są niezbędnym elementem diety. Niektóre osoby mając w pamięci zła sławę tłuszczy starają się je całkowicie wyeliminować. Tymczasem niektóre z nich wzmacniają odporność, są niezbędne w procesie transportu i wchłaniania witamin oraz w procesach termoregulacji, wspomagają działanie mózgu i produkcji hormonów, a ich głównym zadaniem jest dostarczanie energii.
Aby wskazać najlepsze rodzaje tłuszczu oraz jego źródła w diecie, należy zacząć od krótkiej klasyfikacji:
-kwasy tłuszczowe ,,trans"-utwardzone poprzez uwodornienie, bardzo niekorzystne dla naszego organizmu. Ich źródłem są produkty wysoko przetworzone, np. Twarde margaryny i masła roślinne, pełne mleko krowie, gotowe wypieki cukiernicze, paczkowane ciasta, paczki, frytki i jedzenie typu fast food,
-tłuszcze nasycone-również niekorzystne, występują głownie w produktach zwierzęcych, takich jak: słonina, boczek, kiełbasy, tłuste sery żółte,
-tłuszcze jednonienasycone-występują w oliwie z oliwek, oliwkami, oleju rzepakowy,, migdałach, fistaszkach, pistacja H, orzechach laskowych, awokado,
-tłuszcze wielonienasycone-znajdziemy je w rybach: łososiu, makreli, śledziu, pstrągi a także w orzechach włoskich, siemieniu i oleju lnianym, ziarnach słonecznika, sezamie, kiełkach pszenicy, soki, kukurydzy, suszonym grochu a także w niektórych miękkich margarynach.
Możemy wiec kilka podstawowych typów produktów dostarczających ,,dobre" tłuszcze. Przede wszystkim są to oleje roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Przeważają w nich tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom ,,złego" cholesterolu we krwi. W olejach występują tez wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wśród nich kwas omega 6, który bierze udział w produkcji hormonów i jest przez organizm bardzo szybko spalany. Pamiętajmy jednocześnie, ze aby moc w pełni wykorzystać walory odżywcze olejów należy je spożywać we właściwy sposób. Oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy można przyjmować na zimno i ciepło. Oleje słonecznikowy, kukurydziany i sojowy powinny być spożywane wyłącznie na zimno.
Kolejnym bogatym źródłem ,,dobrego" tłuszczu są ryby morskie i owoce morza. Ich głównym atutem jest kwas omega 3, który chroni przed chorobami serca układu krążenia. Podwyzsza także poziom ,,dobrego" cholesterolu we krwi. Składniki zawarte w rybach pobudzają produkcje serotoniny, co poprawia samopoczucie. Aby zapewnić organizmowi właściwy poziom kwasu omega 3, wystarczy spożywać w tygodniu dwie 150-gramowe porcje ryb morskich.
Korzystne tłuszcze znajdziemy również w miękkich margarynach i nasionach oraz orzechach. Produkowane z olejów roślinnych miękkie margaryny zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są zwykle wzbogacane witaminami D, A lub E, zawierają śladowe ilości cholesterolu oraz o ok. 20% mniej kwasów nasyconych niż masło. Rożnego rodzaju nasiona i orzechy są bogatym źródłem kwasów omega 3 (orzechy włoskie, siemię lniane) i kwasów omega 6 (pestki słonecznika, dyni, sezamu). Dobrym źródłem kwasów jednonienasyconych są tez pistacje i awokado.
Jak widzisz, dobranie produktów zawierających korzystne dla naszego zdrowia tłuszcze wcale nie jest trudne. Wśród mnogości tego typu produktów na pewno znajdziesz coś dla siebie.