pytania

27 kwietnia 2015 06:37

Witam, mam 21 lat i 167 cm wzrostu. Schudłam ponad 20 kg to wagi ok 56 kg samą dietą - zrezygnowałam ze słodyczy, rzeczy smażonych na głębokim tłuszczu, fastfoodów. Wagę w normie utrzymywałam kilka lat, ale jakoś 1,5 roku temu stwierdziłam, że nie jest to jednak moja wymarzona sylwetka. Chciałam być jędrniejsza, mieć drobniejsze nogi i płaski wyrzeźbiony brzuch. Przeszłam na dietę 1000-1200 kcal (wyrzuciłam też z diety białe pieczywo, żółty ser, biały makaron itp) i przez rok regularnie ćwiczyłam program cardio (typu Mel B, Chodakowska - 5 razy w tyg). Schudłam do 52 kg i czułam się w swoim ciele lepiej, chociaż nadal nie miałam tego "wymarzonego" brzucha. W końcu zaczęłam odrobinę więcej jeść, ale dalej bez słodyczy, białego pieczywa, fastfoodów itp. Dorobiłam się efektu jo-jo, ponieważ po 3 miesiącach waga pokazała 56 kg. Czułam się zdołowana i miałam wrażenie, że wszystko poszło na marne. Próbowałam ponownie jeść 1100 kcal i ćwiczyć, ale nic nie pomagało. W końcu zgłosiłam się do trenerki i zapisałam na siłownię. Rozpisano mi dietę 1500 kcal (mam z czasem zwiększać) oraz plan treningowy. Od miesiąca ćwiczę siłowo 5 razy w tyg, do tego 20 minut cardio 6 razy w tygodniu rano (typu tabata itp). Diety przestrzegam bardzo dobrze, ale...przytyłam do 58 kg. Centymetrowo również nie chudnę, a mam wrażenie, że poszerzyły mi się wręcz uda, nogi itp. Trenerka wspomniała, że przez poprzednie diety rozregulowałam metabolizm. Czy uda mi się naprawić swój metabolizm i wejść na właściwy tor? Zależy mi na wyrzeźbionej sylwetce, ale jednak drobnej, mogę uzyskać ją w ten sposób? Ile mniej więcej zajmuje naprawa takiego metabolizmu - miesiąc/trzy/pół roku? Czy te kilogramy to tłuszcz/woda/mięśnie?

26 kwietnia 2015 23:45

Witam. Pytanie jak w opisie jednak wyjaśnię o co mi chodzi.Mam stale godziny pracy jednak nie starcza mi czasu na przygotowywanie posiłków. Pracuje od 6 do 18-20. Mam stałe przerwy. Co mam na myśli mówiąc elastyczna. Chodzi mi głównie o sprawdzanie kalorii, Białek, węgli itp. Staram się jeść zdrowo i nie za dużo. Taki przykładowy jadłospis na dzień. O 6 przed pracą jem musli z mlekiem niskotłuszczowym. 8- z dwie kanapki z szynka z indyka i sałata+ zielona herbata. 10:30- o tej porze pije kawę i nic nie jem. 13 w zależności co sobie przygotuje dla przykładu ryż( 400g) z tuńczykiem. 15:30- jogurt z naturaln/ serek wiejski. Po pracy zazwyczaj jem rybę/filet z kurczaka robiony w piekarniku bez tłuszczu z ryżem do tego jakieś gotowane warzywa( bruksela/ brokuła, pieczarki, papryka, marchew). Jem to zazwyczaj o godzinie 19-20 i naprawdę wcześniej jest to niemożliwe. Słodycze i słodkie napoje odrzuciłem 2 miesiące temu. Dziennie śpię 8h. O ćwiczenia ciężko że względu na
godziny pracy. Jednak pracuje fizycznie.
Dziennie zrobie z 10 km chodzac. Przy takim odżywianiu bez rygorystycznej diety jestem w stanie zgubić trochę kg w przeciągu kilku miesięcy? Z pewnością nie jest to perfekcyjna dieta jednak staram się jak tylko potrafie i starcza mi czasu.

26 kwietnia 2015 16:54

próbuję znaleźć informacji o tym jak liczyć swoje zapotrzebowanie, jednak nic, co byłoby potwierdzone przez profesjonalistę nie udało mi się wykopać. Stąd moje pytanie: normalne dzienne zapotrzebowanie organizmu na kcal liczymy na suchą masę ciała czy całkowitą razem z fatem?
Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)

25 kwietnia 2015 23:14

Witam, jestem na redukcji od prawie 3 tygodni. Ważę 94kg. Obliczyłem zapotrzebowanie na makro na:
290w 210b 90t. Mam jednak problem. Węglowodany i tłuszcze nie stanowią problemu, ale mimo jedzenia 5 posiłków dziennie, ledwie dostarczam organizmowi 120-130g białka. Po prostu przy innych dodatkach, warzywach, ryżach itd. nie mam ochoty zajadać się czymś jeszcze co zapewniłoby podaż białka.

25 kwietnia 2015 22:27

Witam.W dni nietreningowe biegam sobie na dworze a w siłowe chcę zamiast klasycznej bieżni robić interwały.Jak się za to zabrać , jak to robić.

Cel ,oporny tłuszcz z brzucha i uda.Waga 107 kg.Staż na siłowni pól roku

25 kwietnia 2015 17:54

Witam,
Pytanie jest proste - jakie witaminy, minerały, suplementy powinna spożywać osoba aktywna fizycznie, pracująca po 10h dziennie, ćwicząca po pracy w okolicach godziny 22? Co powinien otrzymać mój organizm w ciągu dnia aby miał siłę na wieczorny trening i ogólnie jakie jest jego zapotrzebowanie na konkretne witaminy, minerały? Wielu pisze że dobra dieta i nic więcej nie trzeba. Eh... mam w planach zakupić żen szeń, czosnek, magnez , postas i cynk. Suplementuje się odżywką białkową whey 100 po treningu, przed treningiem cellucor c4 extreme. Do tego rano multiwitamina + omega 3. Jak Wy to widzicie?

25 kwietnia 2015 13:27

Witam mam problem bo dziś zakończyłem redukcję ale zamiast 1800 kcal zjadłem 26oo i przytyłem 0.8 kg co to ma być pomożecie ? Bo w sumie. Zacząłem się bac !! Jadłem to samo. Co na redukcji w większych porcjach ale na obiAd zjadłem 2 mielone :((

2..na każdym kalkulatorze tkanki tłuszczowej mam jej 13 procent ale nie jestem chudy / szczupły. Czemu ? Zły pomiar internetowy? Tak ma byc ?

3. Bardzo się poce pod pachami najbardziej w szkole jak temu zaradzić.

4 czemu gdy więcej zjem to na drug dzień jestem cięższy o ok 0.5kg ?

5 Jak zacząć robić jakościowa rzeźbę ?

6 . Jakie ćwiczenia jako piłkarz (7h piłki w szkole , 4treningów i mecz w weekend zazwyczaj gram 60minuy na pełnym sprincie) robić by mieć rzeźbę a także siłę na mecze treningi i by się nie nie przemeczyc?

7. Po ilu tygodniach widać będzie efekty robienia rzeźby od jej zaczeCia?


i ja mam dodawać 100.200 kalorii jak jestem po redukcjii do dziennego zapotrzebowania by utrzymać wagę czy do tego ile jadłem na redukcji??

25 kwietnia 2015 10:46

Witam, mam problem związany z moją dietą, obecnie jestem na diecie -/+ 1300kcal. Wiem, że to mało, ponieważ moje zapotrzebowanie wynosi +/-2700kcal. Mam 171cm wzrostu i ważę 73 kg. Staram się jeść wartościowe posiłki (ryby, mięsa, warzywa głównie). Chodzę na siłownię 3 razy w tygodniu , mam rozdzielone partie oraz po każdym treningu wykonuję cardio (zazwyczaj trochę orbitreka+rowerek=25/30min) Nie mogę jeszcze biegać , ponieważ jestem na etapie zerwanych więzadeł i czekam na artroskopię. Do tego używam spalacza F2 Full Force Full Burn. Dodam, że na tym etapie diety jestem od 1.5tyg , nie podjadam i piję tylko wodę. Na siłownię chodzę już 3/4 miesiące. Czym może być spowodowane to , że nie mogę schudnąć, czy może za szybko oczekuję efektów. Pozdrawiam.

24 kwietnia 2015 22:54

Witam, czy picie po 1 szklance zielonej i czerwonej herbaty dziennie pomoże w spaleniu tkanki tłuszczowej?
Mam odpowiednią dietę i trening ale chcę jeszcze bardziej spalać tłuszcz.
Czy to dobry pomysł? Np. zielona rano, czerwona wieczorem.
Pozdrawiam.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
24 kwietnia 2015 22:06

Ryz z rodzymkami zjesc przed treningiem na silowni czy po?

24 kwietnia 2015 17:22

Witam
Mam 16 lat . Jestem w klasie sportowej i codziennie mam po 2 godz treningów . Po za tym bardzo dużo ćwiczę w domu . Chciałabym dołączyć do mojej diety odżywkę białkową . Jednak nie wiem czy są one bezpieczne w moim wieku ? Jeśli tak to jakie powinnam przyjmować?

24 kwietnia 2015 00:31

Witam
Mam taki problem a mianowicie: zależy mi na zgubieniu tkanki tłuszcowej i przyrostu masy mięśniowej.
Problem polega na tym, że wstaje przed 6, a kłade się spać ok. 1 w nocy, przy czym trening kończę o 23.
Jem 5 posiłków w sumie ok. 3000 kalori tylko nie zawsze jestem w stanie upchać tych 2 ostatnich przed snem, bo bezpośrednio po treningu wypijam odżywkę białkową, od razu po powrocie do domu 125g ryzu i 200g kury - po zjedzeniu mamy już jakąś 12 w nocy a ja jestem pełny do spodu i nie mam jak upchać 200g twarogu, 20g oliwy i kromki chelba razowego.
Moje pytanie brzmi po pierwsze - czy nie odlozy sie taka ilość kalorii w postaci tluszcu?
A deugie pytanie - jak wcianać te ostatnie posiłki ?
Dodam, że ćwiczę ok 4miesięcy, diete trzymam drugi tydzień
Waga :80kg wzrost 183cm

Posiłki to :

1. 3 jaja i 50g owsianych do tego 2 lyzki stolowe bialeczka i maslo orzechowe do smarowania
2. 75g ryzu 150g kury + warzywka
3. J.w.
4. Po treningu 125g ryzu 200g kury + warzywa
5. Twaróg chudy 200g, 20g oliwy z oliwek + kromka chleba razowego

Pozdrawiam Mateusz

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie