Zielona i czerwona herbata
Mam odpowiednią dietę i trening ale chcę jeszcze bardziej spalać tłuszcz.
Czy to dobry pomysł? Np. zielona rano, czerwona wieczorem.
Pozdrawiam.
Witaj,
Czerwona herbata jest herbata postfermentowaną. W Chinach taki rodzaj herbat zalicza się do czarnych, zaś na Zachodzie przyjęło się nazywać je czerwonymi. Naukowcy twierdza, ze herbata czerwona zyskuje swoje lecznicze właściwości dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach.
Herbata ta posiada m.in. garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedz, selen) oraz witaminę C. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Obecne w herbacie flawonoidy są odpowiedzialne za charakterystyczny smak i aromat. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające, odtruwa organizm oczyszczając go z toksyn.
Czerwona herbata przyspiesza przemianę materii, w szczególności zaś wspomaga metabolizm tłuszczów. Herbata pita bezpośrednio po daniu bogatym w tłuszcze sprawia, ze duża ilość zjedzonego tłuszczu przekształcana jest natychmiast w energię. W taki sposób działają polifenole i enzymy. Regulacja produkcji żółci przez trzustkę oraz wspomaganie pracy żołądka sprawia, ze proces spalania tłuszczów jest szybki i sprawny.
Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga prace wątroby, pobudza procesy trawiennego, wzmacnia organizm, pomaga walczyć z nadwaga.
Specjaliści zalecają pic 3-5 filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Szczególnie pomocne w diecie jest picie herbaty liściastej. Nie poleca się spożywania tej herbaty na czczo, ponieważ napój może wypłukiwać magnez z organizmu.
Bardzo popularna jest zielona herbata. Wysoka zawartość flawonoidów będących przeciwutleniaczami sprawia, ze napój ma działanie antyrodnikowe. Tanina z zielonej herbaty działa antybakteryjnie oraz antywirusowo. Wspomaga ona leczenie bakteryjnych schorzeń przewodu pokarmowego. Regularne picie zielonej herbaty obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu. Oprócz tegoż napój ten zawiera sporo fluoru, który zapobiega rozwojowi próchnicy zębów.
Japończycy uważają, ze wypicie 4-10 filiżanek zielonej herbaty dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka. Naukowcy zalecają picie kilku filiżanek napoju dziennie dla zdrowia.
Zielona herbata oprócz wspomnianego fluoru zawiera garbniki, alkaloidy, związki purynowe, lecytynę, kumaryny, witaminy A,B1, B2, B5, C, E, K, P, PP, barwniki (m.in chlorofil, ksantofil, karoten), minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, miedz, fosfor, mangan, krzem i jod, olejki eteryczne, flawonoidy.
Herbata ta pobudza i orzeźwia dzięki dużej zawartości teiny. Liście tej herbaty maja od 2,5 do 4% teiny, z której ok. 80% przechodzi do naparu podczas parzenia. Po wypiciu filiżanki herbaty zwiększają się zdolności umysłowe i fizyczne organizmu, a uczucie senności, znużenia i wyczerpania mija. Teina reguluje także prace jelit, a u niektórych osób łagodzi rożnego rodzaju bóle.
Jak widzisz, picie herbaty zielonej i czerwonej może wpłynąć na tempo spalania tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy jednak, ze decydujące w tym zakresie są odpowiednia dieta oraz trening.