Grzegorz Dołężka
Treści:
Czasami mam podobnie przy wyciskaniu. To też jest wina tego, że bolą mnie ręce. Po prostu zbyt duża pompa tymbardziej, że robię klatkę i plecy na jednym treningu, Na skośnej ławce dużo trudniej wyprostować łokcie. W końcowej fazie ruchu ręce bardziej pracują niż w początkowej to też może być przyczyna ale nie jestem pewny. A za wyprostowanie łokci odpowiada triceps. Może za bardzo pracujesz tricepsem który jest mniejszy od klatki i szybciej się męczy.
1. Progres jest duży nawet jak na początkującego. 2. Musisz sobie uświadomić, że dieta to nie tylko sylwetka, ale przede wszystkim zdrowie. 4 Budowanie sylwetki wymaga czasu i cierpliwości - teraz gdy jesteś "świeżakiem" to te efekty przychodzą szybko. 5. Na pewno pomoże tu rozciąganie no i po prostu musisz sie dobrze odżywiać i spać. 6 . to bardziej zależy od techniki, ale trening nóg może Ci trochę pomóc.
Jeżeli jesteś na masie to masz dietę z dodatnim bilansem kalorycznym aby budować mięśnie. Więc rosną te mięśnie, które ćwiczysz. Mięśnie brzucha również będą rosnąć, ale mogą być mało widoczne z powodu dużej tkanki tłuszczowej. Ale mimo, że na masie co raz słabiej je widać - tak na prawdę są one co raz większe i silniejsze. Jak spalisz tłuszcz to zbudowane mięśnie podczas masy odsłonią się, a wraz z nimi upragniony kaloryfer. Więc ćwicz, trzymaj michę i rośnij. A jak zrobisz potem po masie redukcję to mięśnie będzie dobrze widać.
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.1 mała 1.5 duża 1.7 bardzo duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiał go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem dodajesz lub odejmujesz kalorie w zależności czy chcesz budować masę mięśniową czy redukować tkankę tłuszczową. Źródła białka to: wołowina, kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, wątroba, ryby. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, sezam, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane, pieczywo ciemne oraz dobre mąki (gryczana, owsiana, ryżowa). Do tego jedz dużo warzyw. Co do owoców najlepsze będą: winogrona/rodzynki, grejpfruty, banany, truskawki, śliwki, maliny. Jednak należy je ograniczyć Najlepiej jeść 4-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Ale też nic Ci się nie stanie jak będziesz jeść 3 posiłki. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdroo
Dokładnie tak. Można to zdefiniować jako zdolność do samodzielnego tak jakby wykonania maksymalnego zgięcia, wyprostu itp itd. Jak zauważyłeś niektórzy nie mogą zrobić np. "agrafki" , szpagatu, itp. choć to też kwestia rozciągnięcia.
Myślę, że możesz zrobić tak. Kładziesz całe jajko na wagę, wbijasz na patelnie, skorupki kładziesz na wagę i odejmujesz aby wyszła Ci sama waga jajka. I obliczasz. Jajko ma 12.5 g białka 9.7 g tłuszczu.