1 lipca 2015 11:26 •
Jak liczyc makro z bialka ?
Czy jezeli robię sobie jajeCznice, czy jajko sadzone ( zazwyczaj 2-3 razy w tyg) to przed obróbka oddzielić białko od żółtka i zważyć oddielnie ?
1814
3
dodał odpowiedź 1 lipca 2015 15:38
Witaj,
Zawsze każdy produkt waż przed obróbką termiczną, nigdy po. Robiąc jajecznicę i chcą wyliczyć dokładnie makro musisz właśnie wszystko oddzielnie ważyć. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 1 lipca 2015 16:52
Myślę, że możesz zrobić tak. Kładziesz całe jajko na wagę, wbijasz na patelnie, skorupki kładziesz na wagę i odejmujesz aby wyszła Ci sama waga jajka. I obliczasz. Jajko ma 12.5 g białka 9.7 g tłuszczu.
dodał odpowiedź 1 lipca 2015 19:42
przed smażeniem