pytania
Witam
Ćwiczę na siłowni 3 miesiące (masa) mam zamiar zakupic kreatynę czy warto ? jakie są wady i zalety tego produktu ?
I drugie pytanie czy w takiej sytuacji gdy nie ma nadwyżki kcal jest sens brać kreatynę ? czy to coś wtedy da ?
siema , mam pytanie jem bułki z ziarnem jako zrodlo węglowodanów około 5 dziennie , czy można je zastapic zwykłymi białymi kajzerkami z biedronki , czy jednak jakas jest roznica . Dodam ze jestem studentem i mam mega ograniczone fundusze
DIETA NA MASĘ CZY REDUKCJE WAGA 57 KG PAS 67 CM BODY FAT OK 18 % chcę zejść do 12 % LUB JEŻELI SIĘ DA TO 10 % trening cardio 4 razy w tygodniu po 40 minut trening siłowy 4 razy w tygodniu JEM 1850 KCAL
pon klata barki CARDIO NAD CZO RANO
wt plecy CARDIO NAD CZO RANO
ŚR WOLNE
CZW BICEPS TRICEPS PRZEDRAMIONA BRZUCH CARDIO NAD CZO RANO
PI NOGI ŁYDKI CARDIO NAD CZO RANO
SO WOLNE
ND WOLNE
CZY HARMONOGRAM JEST OK ILE ĆWICZEŃ NA DANĄ PARTIE I JAKĄ DIETĘ
posiłek przed snem powinno się spożywać około 1h-1,5 h przed snem , co się stanie jeśli taki posiłek zostanie przyjęty a pójdziemy spać wcześniej ? zostanie niestrawiony i wypróżniony czy po prostu to co zjedliśmy zostanie odłożone w postaci tkanki tłuszczowej ?
cześć. Na którym bilansie kalorycznym trzeba się bardziej skupić aby wyrobić - tygodniowym czy dniowym (dobowym) i dlaczego ?
Witam! Ostatnio zastanawiałem się nad tym czy mogę manipulować makroskładnikami.
Podam przykład. Mam zjeść około 200 węgli dziennie, 100 tłuszczy, 180 białka, wychodzi około 2500 kcal. Czy mogę np. jednego dnia zjeść 50 gramów tłuszczy, a zaoszczędzone kalorie zjeść w postaci węglowodanów? Czy takie manipulacje w diecie ni e są wskazane i należy ściśle trzymać się z góry ustalonych makroskładników?
Pozdrawiam,
Kontuzjusz Wielki
Witam,
moje pytanie dotyczy podrobów, czyli ogólnie rozumianych organów wewnętrznych zwierząt, tudzież innych części ich ciała, nie będących sensu stricto mięsem.
Za podrobami przemawia ich niska cena i - przynajmniej według mnie - duże walory smakowe.
Jednak...
- Jak to jest naprawdę z ich walorami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi?
- Jakie organy i z jakich zwierząt byłyby najlepsze, a jakie niekoniecznie (nie ograniczając się tylko do następujących przykładów, ale np seca i np wątroby, z np drobiu czy np cielęce)?
- Jak plasują się względem innych produktów pochodzenia zwierzęcego?
- Kiedy ich ewentualne spożycie byłoby najbardziej wskazane, biorąc pod uwagę (w większej skali) okresy redukcji lub budowy masy, jak i (w skali mniejsze) okresy przed i po treningowe?
Pozdrawiam!
Witam,
Od początku redukcji (styczeń), jestem na diecie niskotłuszczowej i wysokowęglowodanowej. Rozkład moich makroskładników to 30,50,20 (B,W,T). W czerwcu zacząłem wchodzić na masę dokładając na początku 100kcal tygodniowo, później już tyko 50, aby zachować niski poziom tkanki tłuszczowej. Po pewnym czasie waga zaczęła rosnąć. Teraz jestem na poziomie 2800kcal, ale zaczyna się pojawiać problem - mam problem z przejadaniem ponad 350g węglowodanów dziennie. Obecnie mam w diecie 200g białka, 360g węglowodanów i 60g tłuszczy. Dużo łatwiej byłoby mi zachować kaloryczność, gdybym zwiększył podaż tłuszczu do powiedzmy 80g i zmniejszył węglowodany do 300-310g i szedł standardową strategią, czyli zwiększał kcal o 50 tygodniowo. Czy taki zabieg nie wpłynie negatywnie ma mój niski poziom tkanki tłuszczowej, który udaje mi się utrzymać wraz z w miarę dobrze rosnącymi wynikami siłowymi? Dodam, że mój wiek to 25 lat, wzrost 180cm i waga 73kg. Wyjaje mi się, że moja budowa to jakaś forma pośrednia między ekto i mezomorfikiem. Pozdrawiam
Witam mam pytanie ponieważ aktualnie waże 60 kg przy wzroscie 180 a chcialbym przytyć do 70 kg w jak najszybszym czasie
jak rozplanować sobie dietę i przede wszystkim najlepiej jeść
Cześć. Piszę ponownie, ponieważ nikt nie odpisał - Jestem po okresie redukcji gdzie doszedłem do 10% tkanki tłuszczowej, zakończyłem reverse diet i zacząłem masę (2 tygodnie). Mam problem, ponieważ mimo bazowaniu na dobrych produktach szybko mnie podlewa tłuszczem. Zrobiłem parę dni temu badania tarczycy, bo wiedzialem, że coś jest nie tak - wyszło mi, że mam FT3 poniżej normy co wskazuje na niedoczynność tarczycy. Wizytę u lekarza mam już zaklepaną i liczę, że przypisze mi jakiś lek na unormowanie tego ale zastanawiam się na czym powinienem bazować w diecie masowej. Czy postawić na większą ilość węglowodanów złożonych czy może zdrowych tłuszczy. Obecnie na kg/mc mam - 2.2g białka zwierzęcego, 1g tłuszczy oraz 4-5g węglowodanów (w dni nietreningowe odpada mi paczka ryżu i porcja serwatki po treningu). Proszę Was o pomoc, bo mimo wszelkich starań i pracy jaką wkładam w to co robię nie idzie to takim torem jak powinno. Produkty w diecie, trening, regeneracją - wszystko jest okej więc jeśli ktoś ma jakieś rady to być może będą one miały dla mnie wagę złota :) Dzięki wielkie i pozdrawiam.
Witam, tak jak w tytule: Czy jest sens wdrażania diety na masę przy małej intensywności treningów? Jestem po kontuzji, zależy mi na wzroście masy mięsniowej lecz intensywność moich treningów jak na razie jest dość mała (4x w tygodniu lekkie ćwiczenia rehabilitacyjne z małym obicążeniem oraz gumami, cardio bardzo rzadko) . Moja waga to 50kg przy 160cm, 20% tłuszczu(kobieta).Co o tym sądzicie?