pytania
Jaki polecacie nie drogi a dobry spalacz tłuszczu ?? Co sądzicie o kreatynie ze sklepu kfd ???
Witam. Mam taki problem. Od kąt zastosowałem dietę redukcyjną to mam delikatny problem z oczami . Na początku za bardzo obciąłem tłuszcze i zastąpiłem je węglami. W nocy bolało mnie oko ale jakoś do rana przeszło. Zmieniłem trochę dietę i dodałem tłuszcze normalnie 1 gram na kg wagi ciała bo wyczytałem że witamina A się nie przyswaja reszta to 1.8 białka reszta węgli . Trochę jakby lepiej ale dalej czuję kłujący ból . Nie występuje ona cały czas tylko co jakiś czas mi ktoś igłę wbijał od środka. Nie wiem co z tym zrobić . Wzrok mi się nie pogorszył . widzę normalnie jak wcześniej. Dodam jeszcze że wieczorami jest jakby gorzej a rano trochę lżej . Jak się schylam to czasami mocno przykuje. Wie ktoś coś może na ten temat ? Ma to związek z Witaminą A czy może ciśnienie nie takie ? Proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie.
Siemka do jakiego poziomu tkanki tłuszczowej dążycie na redukcji ? I czy ktoś orientuje się jaki poziom mają zawodowi sportowcy. Pytam bo sam mam 10,2% i chciał bym mieć porównanie.
Witam Was . Mam pytanie. czy makaron z pszenicy durum powoduje odkladanie sie tłuszczu w okolicach brzuch bo ostatnio slyszalem takie opinie . i pyt nr 2 czy czasem mozna go dac do posilku czy zrezygnowac z niego w calosci bo chyba to weglowodany proste i nie wiem czy czasem robic posilek z tym makaronem a tak sie zlozylo ze moge miec sporo tego a kase by sie oszczedzilo . ale jak lipa z nim to trzeba bedzie cos innego:)
witam!
prosiłbym o rozpiskę treningu przy redukcji , staż z siłownią to kilka łądnych miesięcy więc myślę że można przejść do konkretów , wiem że na pewno areoby a jak z powtórzeniami i ciężarem?
Pozdrawiam
Witam, jestem od 3 tyg na diecie redukcyjnej. Moje zapotrzebowanie na redukcji przy 71 kg masy ciala to 2233kcal. Pytanie jest odnośnie warzyw(brokuły,pomidor). Czy muszę owe warzywa wliczać do bilansu dziennego? Jadam dziennie około 300g brokul, czasami zdarzy się więcej(zależy czy głód doskwiera). Jak wiemy kaloryczność brokuł jest znikoma. Spotkałem się z opinią,że nie należy ich wliczać z racji tego,że organizm spali te kalorie trawiąc takie brokuły. Więc wliczać? Pozdrawiam :)
Mam za sobą kilka przygód z redukcjami(diety wysokobiałkowe), po których masa po jakimś czasie wracała. Miało to związek z specyficznym trybem studiów oraz pracą na morzu. W okresie tak zwanej świetności ważyłem ok. 110kg na 178cm wzrostu, po redukcji zszedłem z masą do 90. Aktualnie waga podskoczyła do 100kg, a organoleptycznie zmierzony(klipsem) BFP wynosi 35%.
W domu mogę dokładnie wybierać i ważyć to co mam skonsumować podczas wszystkich posiłków, natomiast co wtedy, gdy gotuje kucharz na statku? W tej sytuacji przestrzeganie całego jadłospisu z diety jest po prostu nieosiągalne. Stąd moje pierwsze konkretne pytanie - jak utrzymać redukcję, gdy nie mam wpływu na to co jest gotowane? Jakimi suplementami można zastąpić co najmniej 2 posiłki przy redukcji? Czy w ogóle można w ten sposób postąpić, nie chcąc pozbawić się odpowiednich substancji odżywczych czy też błonnika, włókien pokarmowych poprawiających trawienie itp.
Drugie pytanie dotyczy potwierdzenia prawidłowego rozpisania zapotrzebowania na kalorie oraz makroskładniki. Z poradnika wyliczyłem następujące ilości:
100kg x 24 kg x 1,3(aktualnie mało intensywny tryb życia) = 3120kcal - 300kcal = 2820kcal - czy to nie za dużo? Bez 'współczynnika na tryb życia' wychodzi 2100kcal, brzmi lepiej myśląc o odchudzaniu, ale nie byłem pewien czy tak ma być. Tak czy siak bez dalszych pseudoobliczeń dla 100kg wagi i 2820kcal wychodzi: 200g białka(800kcal), 50g tłuszczy(450kcal), 390g w.wodanów(1570kcal).
Odnośnie ćwiczeń - mam dostęp do rowerka stacjonarnego, bieżni magnetycznej, atlasa i trochę żelastwa na hantle i sztangi, brak jednak ławeczki. Stąd kolejne pytanie - czy uda się zaoszczędzić na karnetach na siłownie, czy jednak lepiej zainwestować i mieć dostęp do większej gamy sprzętu, nawet przy redukcji? Jeśli tak to ile i w jakich porach rozplanować treningi? Na początku same aeroby 3/4 x tydzień? Pomiędzy 3 a 4 posiłkiem? Czy dodatkowo stosować polecane suplementy - BCAA, omegę, witaminy i spalacze?
Z góry dziękuję za odpowiedź na którekolwiek z pytań, trochę ich mam. Wertuję fora oraz artykuły natrafiając czasami na sprzeczne odpowiedzi, dlatego chciałbym w końcu trafić na rzetelną pomoc.
Pozdrawiam!
Będę wdzięczna za podpowiedź jak mogłaby wyglądać dieta redukcyjna dla wegetarianki? Jeżeli nabiał to jaki i ile dziennie, jeżeli warzywa to jakie ile itp.? Ważę ok 58-60 kg, 170 cm wzrostu, chcę się pozbyć ok 5-8 kg tkanki tłuszczowej, później pracować nad budowaniem mięśni. Póki co odstawiłam słodycze, wszelkie napoje gazowane. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Z góry dziękuje i pozdrawiam!
Witam chciałem sobie ułożyć dietę na redukcje tkanki tłuszczowej lecz nie wiem od czego zacząć itp czy mógł by mi ktos wytłumaczyć ?
Witam mam 18 lat , 75 kg wagi i 170cm wzrostu. Miesiąc temu zacząłem odchudzanie. Trener przepisał mi odpowiednie ćwiczenia które ćwiczyłem przez miesiąc, po miesiącu zapisałem się do niego żeby przypisał mi kolejny zestaw ćwiczeń, pochwalił mię że są widoczne efekty. Tylko jedno mię niepokoi nieznacznie spadająca waga, czy jest możliwe że przez miesiąc moje mięśnie urosły około1kg? Mam też pytanie do kogo mam się udać w celu ustalenia diety?
To znowu ja, piszę kolejny post poniewaz dzis weszlam pierwszy raz na wage od kiedy zaczelam cwiczyc i stosowac diete ( a zaczelam już 2 tygodnie temu ). A wiec tak waga ani drgnie. Wiem, ze nie trzeba patrzec tylko na wage ale na lustro ale w lustrze rowniez zero poprawy. Owszem brzuch stal sie trwadszy, ale i tak jest jakis taki jakby wiekszy.. Co do nog to zero spadku tluszczu moim zdaniem :( Nie wiem co robie zle, wydaje mi sie ze to moze miec jakis zwiazek z moja dieta tak wiec opisze mniej wiecej co jadam:
Sniadanie 7.00 : Platki lub kanapki z chlebem razowym i serkiem do smarowania lub cos z obiadu z poprzedniego dnia np makaron z sosem (makaron pelnoziarnisty)
II Sniadanie 10.00 : Jem je zawsze w szkole dlatego jest to jedna kanapka chleb razowy jakas wedlina i pomidor
Po jakis dwoch godzinach od drugiego sniadanie jem jakis owoc lub batona musli
Obiad 14.30-15.30: Staram sie jesc gotowane mieso, rozne rodzaje kaszy, ryz i do tego surowki.
Okolo 17 jem jakis owoc lub baton musli w zaleznosci od tego co jadlam wczesniej w dzien
Kolacja 18-18.30: Pomidor z mozarella, platki z mlekiem, kanapki z chlebem razowym, serek wiejski itp.
Staram sie roznicowac posilki w taki sposob ze jesli jem na sniadanie platki z mlekiem to nie jem ich juz na kolacje itd.
Co do cwiczen to cwicze codziennie po 30 minut ( cwiczenia zaczerpniete od ewy chodakowskiej), ale wprowadzilam troszke swoich cwiczen.Po ostatnim poscie zaczelam robic przerwy jednodniowe miedzy cwiczeniami na regeneracje.
Jeszcze wroce do diety to pije tylko wode mineralna, unikam calkowicie slodyczy i ostatni posilek spozywam max. 18.30.
Prosze mi powiedziec co robie zle, bo naprawde jedyny efekt to twardszy brzuch ale wcale nie jest bardziej płaski, a uda jakie byly takie są. Podam moje parametry fizyczne, aby byl jakis zarys sylwetki: wzrost: 160 cm ; waga: 50 kg wiek: 19 lat.
Powiedzcie co robie nie tak, bo trace motywacje a za wszelka cene nie chce sie poddac. Wiem, ze cierpliwosc i wytrwalosc to podstawa ale mysle ze jakies minimalne efekty powinny byc po 2 tyg. Z góry dziękuje :)
Witam. Może zacznę od początku. Jakieś 8 miesięcy temu postanowiłem ułożyć sobie dietę i zacząć redukcje. Waga moja początkowa wynosiła 105kg.Przez kolejnych 5 miesięcy byłem na redukcji schodząc z kaloriami do 1700(teraz wiem że to strasznie mała ilość).Skończyłem na wadze 85kg.Oczywiscie spadek wagi się zatrzymał przy tak małych ilościach kalori. Więc miesiąc naprawiałem metabolizm podchodząc do około 3000.Waga wtedy podniosła się do 88kg.Od Lutego zacząłem ponowną redukcje. Na dzień dzisiejszy waga spadła do 82,4kg.Aktualnie mam 2400Kcal.Około 200g białka,150g węgli, 100g fatu. 4 x w tygodniu trening na siłowni + 5x w tygodniu aeroby po 40min.(w tym 2x interwały).Problem polega na tym , że kompletnie nie widać spadku tkanki tłuszczowej. Waga cały czas spada ale nie to chce docelowo osiągnąć. Wiadomo żeby stracić tłuszcz trzeba tracić wagę. Ale w moim przypadku chyba to nie działa tak jak bym tego oczekiwał. Nawet zastanawiałem się nad dietetykiem, bo mam już brak pomysłu.
A może dieta CKD?
Moje źródła węglowodanów :ryż basmati, makaron lubella, wafle ryżowe
białko: twaróg chudy, jajko, pierś, wpc 80, makrela,mintaj.
tłuszcze: migdały, olej ryżowy, ryby,