Zadaj pytanie
12 kwietnia 2014 20:27

Pytanie o makaron

Witam Was . Mam pytanie. czy makaron z pszenicy durum powoduje odkladanie sie tłuszczu w okolicach brzuch bo ostatnio slyszalem takie opinie . i pyt nr 2 czy czasem mozna go dac do posilku czy zrezygnowac z niego w calosci bo chyba to weglowodany proste i nie wiem czy czasem robic posilek z tym makaronem a tak sie zlozylo ze moge miec sporo tego a kase by sie oszczedzilo . ale jak lipa z nim to trzeba bedzie cos innego:)
807
4
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 21:05
Siema. Nie wiem gdzie słyszałeś, że to ten makaron jest odpowiedzialny za odkładanie się tkanki tłuszczowej. To nadwyżka kaloryczna jest tego główno przyczyną. I odpowiadając na Twoje pytanie to tak jak najbardziej możesz włączyć makaron durum do swojej diety. Tak ogólnie rzecz biorąc to możesz jeśc co chcesz byle zmieściło sie to w kaloriach i makroskładnikach. Ale lepiej jednak bazować na tych zdrowszych produktach. Tak sprostowując to zawiera on przede wszystkim węglowodany zlożone. Jeżeli masz okazję mieć jego sporą ilość za darmo/niską cenę to tym bardziej bierz. Trzeba korzystać :D pozdrawiam serdecznie ;)
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 22:23
Witaj, śmiało jedz makaron z durum, pamiętaj tylko aby robić al dente nigdy go nie rozgotuj, gdyż wtedy znika większość węglowodanów złożonych. Co do teorii o tym że po makaronie odkłada się tłuszcz, nie wiem kto takie rzeczy piszę, ale nie są to wypowiedzi na poziomie. Odkładanie tłuszczu zależy tylko i wyłącznie od twojego spożywanego posiłku w ciągu dnia, przykład : jeśli będziesz spożywać zapotrzebowanie kaloryczne takie aby utrzymać wagę to nie ma prawa nic się odłożyć lecz jeśli będziesz jadł powyżej swojego zapotrzebowania to i owszem. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 13 kwietnia 2014 08:56
1. Odkladanie tkanki tluszczowej powoduje przekroczenie swojego zapotrzebowania kalorycznego.2. Wszystko dla ludzi mozesz sobie go jesc tylko wliczaj do bilansu (np. po treningu szamaj)
dodał odpowiedź 13 kwietnia 2014 14:55
Makaron z mąki durum jest bardzo dobrym źródłem ww. Zarówno jego przystępna cena jak i wartości odżywcze przemawiają "za" stosowaniem go ;) co więcej, chyba nikt z amatorów nie ma takiego samozaparcia, żeby jeść sam ryż. Ps. tłuszcz odkłada się od nadwyżki kalorycznej.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie