12 kwietnia 2014 20:27 •
Pytanie o makaron
Witam Was . Mam pytanie. czy makaron z pszenicy durum powoduje odkladanie sie tłuszczu w okolicach brzuch bo ostatnio slyszalem takie opinie . i pyt nr 2 czy czasem mozna go dac do posilku czy zrezygnowac z niego w calosci bo chyba to weglowodany proste i nie wiem czy czasem robic posilek z tym makaronem a tak sie zlozylo ze moge miec sporo tego a kase by sie oszczedzilo . ale jak lipa z nim to trzeba bedzie cos innego:)
807
4
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 21:05
Siema. Nie wiem gdzie słyszałeś, że to ten makaron jest odpowiedzialny za odkładanie się tkanki tłuszczowej. To nadwyżka kaloryczna jest tego główno przyczyną. I odpowiadając na Twoje pytanie to tak jak najbardziej możesz włączyć makaron durum do swojej diety. Tak ogólnie rzecz biorąc to możesz jeśc co chcesz byle zmieściło sie to w kaloriach i makroskładnikach. Ale lepiej jednak bazować na tych zdrowszych produktach. Tak sprostowując to zawiera on przede wszystkim węglowodany zlożone. Jeżeli masz okazję mieć jego sporą ilość za darmo/niską cenę to tym bardziej bierz. Trzeba korzystać :D pozdrawiam serdecznie ;)
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 22:23
Witaj, śmiało jedz makaron z durum, pamiętaj tylko aby robić al dente nigdy go nie rozgotuj, gdyż wtedy znika większość węglowodanów złożonych. Co do teorii o tym że po makaronie odkłada się tłuszcz, nie wiem kto takie rzeczy piszę, ale nie są to wypowiedzi na poziomie. Odkładanie tłuszczu zależy tylko i wyłącznie od twojego spożywanego posiłku w ciągu dnia, przykład : jeśli będziesz spożywać zapotrzebowanie kaloryczne takie aby utrzymać wagę to nie ma prawa nic się odłożyć lecz jeśli będziesz jadł powyżej swojego zapotrzebowania to i owszem. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 13 kwietnia 2014 08:56
1. Odkladanie tkanki tluszczowej powoduje przekroczenie swojego zapotrzebowania kalorycznego.2. Wszystko dla ludzi mozesz sobie go jesc tylko wliczaj do bilansu (np. po treningu szamaj)
dodał odpowiedź 13 kwietnia 2014 14:55
Makaron z mąki durum jest bardzo dobrym źródłem ww.
Zarówno jego przystępna cena jak i wartości odżywcze przemawiają "za" stosowaniem go ;)
co więcej, chyba nikt z amatorów nie ma takiego samozaparcia, żeby jeść sam ryż.
Ps. tłuszcz odkłada się od nadwyżki kalorycznej.