pytania
Trenuję na siłowni oraz sztuki walki. Treningi siłowe wykonuję od rana natomiast trening walki kończę po godzinie 21.00. Czy po tak późnym treningu również należy przyjąć węglowodany o wysokim ig lub cukry proste, czy jednak zastosować tu wyjątek i ze względu na to że jest to ostatni posiłek spożywać produkty o niskim ig?
Witajcie,
Jestem na wolnej spokojnej redukcji od jakis 4 miesięcy
Była to redukcja na wysokich węglach a niskich tłuszczach. Robiłem tak bo chciałem sporo brzucha zrzucić i zachowac jak najwięcej mięsa. I się udało
Makro wyglądało tak:
B: 170g
W: 280g
T: 50g
Niestety został brzuch który bardzooo opornie schodził więc od 2 tygodni jestem na niższych węglach i zwiększyłem ilośc białka:
B: 215
W: 215
T: 50g
Czuje się moze ciut bez energii ale wiadomo spadek węgli trzeba odczuć.
Stosowalem raz na 2 tygodnie cheat day czyli po prostu nie liczyłem kalorie jadłem normalny obiad jakiś kawałek czekolady jakaś paczka lejsów z pieca bez ton pizzy czy fastfooodow.
Zastanawiam się czy teraz przy tym etapie redukcji kiedy brzuch powoli rusza nie będzie problemem jak np co tydzień w sobote zjem sobie jakis cheat meal albo mini cheat day czyli np zjadam paczke lejsów z pieca i do tego normalny obiad apotem potem już wszystko według diety.
Czy to nie za często?
Taki dzień jedzenia daje mi sporo odpocząć od diety i nie czuje się taki wycieńczony ciągłym jedzeniem zdrowego jedzenia.
Moje pytanie:
Czy nie będzie problemów jeżeli raz na tydzień zrobie sobie taki: cheat meal? Oczywiście tego dnia kalorie liczę mniej więcej ale poza tym posiłkiem wszystko na zdrowo według diety.
Witam mam pytanie: Jakie witaminy, minerały i składniki włączyć do swojej diety by przyśpieszyć gojenie skręconego kolana ?
siema, czy mogę robić sobię redukcje do stycznia a potem mase, nie wiem czy to ok bo wszyscy na zime robia mase
Witam,
Od lutego jestem na redukcji, jak na razie z ogólnie pozytywnym skutkiem. Waga całkowita spadła z 94 kg do 79 kg obecnie (181 cm, 34 lata), BF z ok. 18% do 10%.
Jak wiadomo, z czasem redukuje się coraz ciężej i stąd moje pytanie, na które nie znalazłem jeszcze odpowiedzi.
Jak powinien kształtować się deficyt kaloryczny na diecie redukcyjnej, a dokładniej czy powinien być rosnący, malejący, czy stały.
Ja na początku wrzuciłem sobie deficyt ok. 300 kcal, później 500 i pod 700 teraz (a więc deficyt rosnący), ale spadek wagi wyraźnie spowalnia. Od ok. 1,5-2 miesięcy, zwykle w weekend stosuję również cheat meal, a od 3-4 tygodni suplementację termogenikami.
Wracając do sedna, w jednych artykułach / poradnikach pisze się o progresie deficytu, a więc o jego zwiększaniu z czasem (gdy spadek wagi zaczyna hamować), ale też z drugiej strony spożywając więcej kalorii pobudza się metabolizm, zatem to byłby argument za zmniejszaniem deficytu.
Wynika to zresztą z jednego ze wzorków na ilość spożywanych kalorii na redukcji, czyli:
(BMR+10% efekt termogenezy + kalorie spalone w ramach treningu) - (BMR*1,1+wysiłek)*BF
W moim przypadku w dniu dzisiejszym:
(1829*1,1+600)-(1829*1,1+600)*0,1 = 2351 kcal
Z tego wzoru wynika jednak, że im niższy BF (ceteris paribus), tym bardziej zmniejszał się będzie deficyt.
Może któryś z doświadczonych Kolegów podzieli się swoimi przemyśleniami na temat kształtowania deficytu na redukcji?
Pozdrawiam
Tomek
Witam. Chciałem się spytać odnośne jedzenia zupy czy ona powinna się znaleść w naszej diecie ze względów zdrowotnych czy też jest dobra przy redukcji? Większość starszych osób uważa iż niejedzenie zupy może źle wpłynąć na nasze zdrowie. Czy to prawda czy jednak można bez niej się obyć? Czy ma ona wpływ na dietę osoby trenującej sztuki walki bądź innych sportów na tle wytrzymałościowym? Pozdrawiam.
CZe moja waga 110 kg ,jak ustalic diete ile wegla bialka tluszczy . .Pytanie nr 2 jak na przyklad wyglada jadlospis na dzien .(sniadanie ,obiad ,kolacia) .
Jak chcronic miesnie podczas redukcji?
witam, jestem w trakcie rehabilitacji po operacji kolana, oczywiscie co normalne po operacji lewa nogę mam chudszą od prawej , wiec nasuwa się pytanie czy moge redukować tłuszcz przy tym że nogę mam chudszą i odbudować mięsnie po skonczeniu redukcji?
Witam.
Mam pytanie odnośnie kwasu fitynowego. Tyle się o nim mówi i poleca wcześniejsze moczenie produktów w wodzie jednak większość osób a nawet zawodników tego nie stosuje. Czy rzeczywiście jest się czym przejmować? Czy jednak można spożywać produkty typu ryż, płatki owsiane, kasze bez tych wcześniejszych zabiegów?