pytania

8 października 2015 15:55

Trenuję na siłowni oraz sztuki walki. Treningi siłowe wykonuję od rana natomiast trening walki kończę po godzinie 21.00. Czy po tak późnym treningu również należy przyjąć węglowodany o wysokim ig lub cukry proste, czy jednak zastosować tu wyjątek i ze względu na to że jest to ostatni posiłek spożywać produkty o niskim ig?

8 października 2015 15:45

Witajcie,
Jestem na wolnej spokojnej redukcji od jakis 4 miesięcy
Była to redukcja na wysokich węglach a niskich tłuszczach. Robiłem tak bo chciałem sporo brzucha zrzucić i zachowac jak najwięcej mięsa. I się udało
Makro wyglądało tak:
B: 170g
W: 280g
T: 50g
Niestety został brzuch który bardzooo opornie schodził więc od 2 tygodni jestem na niższych węglach i zwiększyłem ilośc białka:
B: 215
W: 215
T: 50g
Czuje się moze ciut bez energii ale wiadomo spadek węgli trzeba odczuć.
Stosowalem raz na 2 tygodnie cheat day czyli po prostu nie liczyłem kalorie jadłem normalny obiad jakiś kawałek czekolady jakaś paczka lejsów z pieca bez ton pizzy czy fastfooodow.

Zastanawiam się czy teraz przy tym etapie redukcji kiedy brzuch powoli rusza nie będzie problemem jak np co tydzień w sobote zjem sobie jakis cheat meal albo mini cheat day czyli np zjadam paczke lejsów z pieca i do tego normalny obiad apotem potem już wszystko według diety.
Czy to nie za często?
Taki dzień jedzenia daje mi sporo odpocząć od diety i nie czuje się taki wycieńczony ciągłym jedzeniem zdrowego jedzenia.
Moje pytanie:
Czy nie będzie problemów jeżeli raz na tydzień zrobie sobie taki: cheat meal? Oczywiście tego dnia kalorie liczę mniej więcej ale poza tym posiłkiem wszystko na zdrowo według diety.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
8 października 2015 12:06

Witam mam pytanie: Jakie witaminy, minerały i składniki włączyć do swojej diety by przyśpieszyć gojenie skręconego kolana ?

7 października 2015 20:53

siema, czy mogę robić sobię redukcje do stycznia a potem mase, nie wiem czy to ok bo wszyscy na zime robia mase

5 października 2015 20:28

Witam,

Od lutego jestem na redukcji, jak na razie z ogólnie pozytywnym skutkiem. Waga całkowita spadła z 94 kg do 79 kg obecnie (181 cm, 34 lata), BF z ok. 18% do 10%.

Jak wiadomo, z czasem redukuje się coraz ciężej i stąd moje pytanie, na które nie znalazłem jeszcze odpowiedzi.

Jak powinien kształtować się deficyt kaloryczny na diecie redukcyjnej, a dokładniej czy powinien być rosnący, malejący, czy stały.

Ja na początku wrzuciłem sobie deficyt ok. 300 kcal, później 500 i pod 700 teraz (a więc deficyt rosnący), ale spadek wagi wyraźnie spowalnia. Od ok. 1,5-2 miesięcy, zwykle w weekend stosuję również cheat meal, a od 3-4 tygodni suplementację termogenikami.

Wracając do sedna, w jednych artykułach / poradnikach pisze się o progresie deficytu, a więc o jego zwiększaniu z czasem (gdy spadek wagi zaczyna hamować), ale też z drugiej strony spożywając więcej kalorii pobudza się metabolizm, zatem to byłby argument za zmniejszaniem deficytu.

Wynika to zresztą z jednego ze wzorków na ilość spożywanych kalorii na redukcji, czyli:

(BMR+10% efekt termogenezy + kalorie spalone w ramach treningu) - (BMR*1,1+wysiłek)*BF

W moim przypadku w dniu dzisiejszym:
(1829*1,1+600)-(1829*1,1+600)*0,1 = 2351 kcal

Z tego wzoru wynika jednak, że im niższy BF (ceteris paribus), tym bardziej zmniejszał się będzie deficyt.

Może któryś z doświadczonych Kolegów podzieli się swoimi przemyśleniami na temat kształtowania deficytu na redukcji?

Pozdrawiam
Tomek

4 października 2015 11:38

Witam. Chciałem się spytać odnośne jedzenia zupy czy ona powinna się znaleść w naszej diecie ze względów zdrowotnych czy też jest dobra przy redukcji? Większość starszych osób uważa iż niejedzenie zupy może źle wpłynąć na nasze zdrowie. Czy to prawda czy jednak można bez niej się obyć? Czy ma ona wpływ na dietę osoby trenującej sztuki walki bądź innych sportów na tle wytrzymałościowym? Pozdrawiam.

3 października 2015 16:05

CZe moja waga 110 kg ,jak ustalic diete ile wegla bialka tluszczy . .Pytanie nr 2 jak na przyklad wyglada jadlospis na dzien .(sniadanie ,obiad ,kolacia) .

1 października 2015 07:32

Jak chcronic miesnie podczas redukcji?

30 września 2015 16:24

witam, jestem w trakcie rehabilitacji po operacji kolana, oczywiscie co normalne po operacji lewa nogę mam chudszą od prawej , wiec nasuwa się pytanie czy moge redukować tłuszcz przy tym że nogę mam chudszą i odbudować mięsnie po skonczeniu redukcji?

28 września 2015 18:27

Witam.
Mam pytanie odnośnie kwasu fitynowego. Tyle się o nim mówi i poleca wcześniejsze moczenie produktów w wodzie jednak większość osób a nawet zawodników tego nie stosuje. Czy rzeczywiście jest się czym przejmować? Czy jednak można spożywać produkty typu ryż, płatki owsiane, kasze bez tych wcześniejszych zabiegów?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie