pytania
Z diety którą sobie wyliczyłem wyszedł mi ponad 1000 deficyt kaloryczny.
Czy to dobrze? Czy muszę go jakoś zniwelować? Jeśli tak to w jaki sposób?
Załączam link z moim dziennym wyżywieniem
http://www.tabele-kalorii.pl/raporty.php?g_data_poczatkowa=2014-08-23&g_data_koncowa=2014-08-23&g_rodzaj_raportu=3&g_rodzaj_posilku_raportu=0
Witam,
jestem na redukcji, dieta jest siłownia 4 x tyg cardio jest praca fizyczna
Chodzi o skoki wagi, mam coś takiego że np 2 tyg waga stoi a nawet o 100 -200 g w górę a potem w ciągu 16 dni 2kg w dół czy może tak być ??
Witam serdecznie! Na początku chciałem wyrazić podziw dla Pana niesamowitej wiedzy, zaangażowania, uśmiechu i cennej inicjatywy wychodzącej naprzeciw takim ludziom jak ja.
Mam 19 lat. 195 cm wzrostu a moja waga od roku wahała się od 90,5 do 94 kg. Od około 1,5 roku ćwiczę fitness, (progamy typu P90X, 10minute trainer od Tonego Hortona) czyli ACT. Od miesiąca korzystam w domu z hantli, gryfu, ławki i stojaków - wolne ciężary. Starając się przeplatać ćwiczenia Full Body Workout na tym sprzęcie, dodaję po nich na końcu trening brzucha, zaś potem ok 20 minut cardio.(Bez liczenia rozgrzewek i streczingów) (Na więcej nie mam siły) Łącznie trening zajmuje mi niecałe 2h. I tak 3 razy w tygodniu. Mój problem polega na tym że mimo treningów nie mogę pozbyć się podskórnego tłuszczu z brzucha który znacznie zasłania dolne partie prostych brzucha. Powody są dwa - nie mam restrykcyjnej i monotematycznej rozpisanej diety która umożliwiłaby mi redukcję tego tłuszczu. To zawsze była moja bolączka - brak wiedzy o odpowiednich dawkach danych posiłków,mikro i makroskładników itp. A drugi powód to cardio - im więcej się go robi tym bardziej spala się tłuszcz. Ja wykonuję go 3x w tyg czasem zdarzy się że czwarty raz dorzucę w jakiś nietreningowy ranek na czczo, w nadziei, że to pomoże. Ale to 70% sukcesu stanowi właśnie żywienie... Potrzebuję więc opracować za Pana, i innych zainteresowanych pomocą dietę, która pomoże mi spalić ten nieszczęsny tłuszcz, ale nie spowoduje utraty mięśnia biorąc pod uwagę dość intesywne ćwiczenia FBW 3x w tygodniu.
Suplementów nie zażywam z braku funduszy. Jedynie zwykłe witaminy od FA multi active formula. Raz dziennie w nietreningowe i 2x dziennie w treningowe (by lepiej uzupełnić niedobory witamin z grupy B) Staram się jeść produkty nie przetworzone. W czasie treningów w ramach izotonika piję 700ml wody + 1/3 wyciśniętej cytryny, szczyptą soli i łyżką miodu. Cukru spożywczego nie używam. Pije tylko zieloną herbatę. Wodę często mieszam z sokiem z cytryny na spalanie tłuszczu. Być może spożywanie mleka które uwielbiam nie pomaga mi w zatrzymaniu odkładania się tłuszczu.
Może powiem jeszcze co do tej pory starałem się jeść :
1. Na śniadanie albo jajecznica 4-5 jajek + kanapka z warzywami, albo ok 100 gram płatków owsianych ze 100 ml mleka.
2. Na drugie śniadanie w zasadzie to samo lub serek wiejski 200g z suszonymi wiśniami i bananem przed treningiem. Lub miska płatków różnego rodzaju do 400-500 ml mleka.
3. Po treningu bardzo różnie. Np 3 wafle ryżowe posmarowane miodem i do tego owoc lub serek wiejski. Albo znów płatki z mlekiem.
4. Kawałek mięsa, filetu z kuraka do tego nieco ziemniaków lub 2-3 kromki chleba razowego i mała sałatka warzywna.
5. Kolacja to puszka tuńczyka z jajkiem, z warzywami typu czerwona cebula, czerwona fasola, żółta papryka, pietruszka, sałata, kukurydza - (wysoki IG wiem)
Dodam tylko że nie jestem zwolennikiem diety białkowo-tłuszczowej z uwagi na ew problemy zdrowotne, oraz że często spożywam produkty smażone na zwykłym oleju typu kapusta, jajecznica, kotlet schabowy.
Liczę na to że wyczerpałem temat. Trochę przydługo ale to mój pierwszy taki post z dziedziny żywienia kierowany do innych. Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.
Witam, od dłuższego czasu trenuję na siłowni, jednak jak to się mówi "bez ładu i składu". Teraz chciałabym zająć się tym na poważnie, tzn z odpowiednią dietą i planem treningowym. Obliczyłam że powinnam spożywać ok. 200 g ww (47% zapotrzebowania) co jest dla mnie sporą ilością, bo wcześniej starałam się spożywać je w małych ilościach. Czy naprawdę dziewczyny ćwiczące jedzą ich aż tyle? Ilość białka obliczyłam jako 1,5g na kg masy ciała, a tłuszcz 1 g na kg. Drugie moje pytanie dotyczy ww po posiłku, z twgo co wiem powinny być szybkoprzyswajalne, czyli mam wybrać ww proste np biały ryż czy preferowany przeze mnie pełnoziarnisty? Jednak on chyba się tak szybko nie przyswaja?
Obecna waga 81-82kg przy wzroscie 180. Poziom tkanki tluszczowej okolo 12%. Jednak od ponad tygodnia nie dostrzegam rezultatow. Trening silowy 3x w tygodniu, w dni nie treningowe bieganie na czczo(60min) a wieczorem jazda rowerem (60min). Suplementacja bialko, antykatabolik, przedtreningowka, witaminy.
Dieta wyglada nastepujaco:
1 Omlet 1 jajko +3 bialka + miarka odzywki bialkowej + 50 g owsianki
2 Makaron durum 50g+ 200 serek wiejski light
3 200g piersci z kurczaka grillowane + 50g ryz brazowy + warzywa
4 200g piersci z kurczaka grillowane + 50g ryz brazowy + warzywa
5 puszka tunczyka na wodzie
Prosze o pomoc. Z gory dziekuje!
Witam przepraszam ze znowu pisze ale obliczylem ponownie makroskladniki oraz zrobilem nowa diete teraz bedzie dobrze?
makro:
wegl:1110,6kcl=277,65g
bialk:666,36kcl=167,59
tluszcze:444,24kcl=50g
link do diety http://zapodaj.net/ef9325d4f86b2.png.html
Witam, Czy jeśli mój bf wynosi około 15%, mam 16 lat, 174cm wzrostu i wagę 67 kg, czy najpierw zredukować tłuszcz do około 10-12%, a potem budować masę mięśniową, czy powinienem zacząć raczej od masówki? Jestem na intermittent fasting 5 dzień, efekty są ogromne, tylko dalej nie wiem,czy robię dobrze i chciałbym wiedzieć, czy bardzo "zmaleję" jeśli chodzi o mięśnie, dziękuję i pozdrawiam ;)
Od pory kiedy zacząłem ćwiczyć ograniczam sobie takie rzeczy jak chipsy , frytki , masło , oleje , kolorowe picia , słodycze , cukier . Zacząłem jeść dużo owoców jak np. banany , nektarynki , jabłka itd. Czy dobrze zrobiłem ?
Witam czy dobrze obliczylem moje zapotrzebowania makro skladnikow na redukcje?
bedzie schodzil tluszcz/
bo cos mi nie pasuje moje utrzymanie wychodzi 2292kcl a redukcja wychodzi 2350,4kcl
Pomoze ktos ? :/
24x95,5=2229kcal
2229x1,2=2750,4kcal
2750,4-400=2350,4kcal
MAKROSKLADNIKI:
BIAŁKO:1,5x95,5=143,25gx4=573kcal
TŁUSZCZE:0,6x95.5=57,3gx9=515,7kcal
WĘGLE:573+515,7=1088,7
2350,4-1088,7=1261,7kcl=315.425g
Od razu przepraszam za swoje pierwsze pytanie ale po prostu źle mi się nacisnęło ;D
Chciałbym się zapytać o makrosy i kalorie. Z obliczen 24*masa ciała*współczynnik aktywnosci (1,1) przy mojej wadze 96KG 16lat 1,83m. (endo ale nie jestem jakis straszliwie rozlany). Więc 24*96*współczynnik=2534kcal słyszałem ze przy redukowaniu odiąc z 300-500kcal więc zacząłem z 2,2tyś kalori. Makro 1,5g białka na 1kg masy, 0,5g tłuszczu/kg i reszta kcal to węgle. Chciałbym się dowiedzieć czy to moze być dobrym rozwiazaniem? Dodam ze siłownia to 3 razy w tygodniu (myslę wskoczyc na 4-5razy w tygodniu gdyz mam czas) jeżdzę na rowerze od 2 do 5 razy w tygodniu po 1-2h. I gdzie mogę obliczyć lub jak to zrobić (jakim przyrządem) mój % BF?
Witam... Znalazłem na internecie dietę w której białko (2,2g na kg) i tłuszcze (0,5g na kg) zostają takie same a węgle dzielimy na dni - dni nisko – węglowodanowe przez okres 2 – 4 dni, a następnie dzień średnio – węglowodanowy i kolejny dzień wysoko – węglowodanowy... (( Nisko – Węglowodanowe – 1,1 grama na kilogram masy ciała...Średnio – Węglowodanowe – 3,3 grama na kilogram masy ciała... Wysoko – Węglowodanowe – 5 gram na kilogram masy ciała )) jeśli coś podam stronę z całym opisem ;))
I teraz mam pytanie czy tak ułożona dieta pozwoli mi schudnąć ? Proszę o szybką odpowiedź ;)