Grzegorz Dołężka
Treści:
Myślę, że ten filmik trochę pomoże: https://www.youtube.com/watch?v=xvVviQC3IeQ
Witam. Z produktów, które wymieniłeś to dobry będzie żółty ser. Kiełbas i parówek nie polecam. Mają mało białka w stosunku do tłuszczu. Lepiej zastąpić je orzechami, oliwą itp.
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.2 mała 1.5 średnia 1.7 duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiała go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem odejmujesz kalorie aby redukować tkankę tłuszczową, na początek wystarczy odjąć około 300 kcal. Źródła białka to: wołowina, kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, wątroba, ryby, ewentualnie nabiał. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane i orkiszowe, pieczywo ciemne oraz dobre mąki (gryczana, owsiana, ryżowa). Do tego jedz dużo warzyw. Co do owoców najlepsze będą: winogrona/rodzynki, grejpfruty, banany, truskawki, maliny. Jednak należy je ograniczyć. Najlepiej jeść 4-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Ale też nic Ci się nie stanie jak będziesz jeść 3 posiłki. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdroo
Odżywkę białkową stosuje się w celu uzupełnienia białka w diecie, a kreatynę w celu zwiększenia wydajności. To dwie różne rzeczy.
Na kolację polecam całe jajka z płatkami owsianymi, lub śledzie z kaszą + warzywa.
Jeżeli jesteś w stanie dokładać kg na sztangę to dokładaj. Pamiętaj o prawidłowej technice i rozgrzewce która jest ważna przy dużych ciężarach.