Wojtek Bars
Treści:
chleb biały to rodzaj chleba żytniego, zaraz obok chleba razowego. Oprócz nich są jeszcze chleby pszenne i mieszane
Dlatego, że węglowodany nie są sobie równe. Są te ,,dobre" i są też te ,,złe" Dobre węglowodany są cenne dla zdrowia, ponieważ stanowią źródło witamin, biopierwiastków oraz błonnika. Dobrymi węglowodanami nazywamy produkty nieprzetworzone. Są to m.in. produkty pełnoziarniste i razowe, orzechy, chude mleko oraz maślanka, jogurty naturalne, ryż brązowy, dziki i basmati, makaron z pełnego ziarna, owsianka, kasza (gryczana, jaglana, pęczak), musli bez cukru, otręby, kiełki pszeniczne, owoce (w tym suszone morele i figi), warzywa (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał. Warto wiedzieć, że chleb z mąki oczyszczonej jest pozbawiony błonnika oraz innych składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, dlatego najlepiej wykreślić go z jadłospisu. Najlepszy jest natomiast chleb wrabiany z mąki z pełnego przemiału, ponieważ powoduje on mniejsze stężenie cukru we krwi po jego spożyciu.
dodajesz wtedy gdy nie widzisz efektów a nie co tydzień
puszka piwa od czasu do czasu ci nie zaszkodzi więc się nie przejmuj
bez sensu układać sobie plan żywieniowy a później podjadać
pytanie w stylu ,,ile jeść aby schudnąć" tu i tu to kwestia indywidualna