11 lipca 2015 17:56 •
Lepsze zrodlo wegli ?
Dlaczego ryze, makarony pelnoziarniste są lepszymi źródłami wegli niż chleb, który dobrze syci ? ?
1294
4
dodał odpowiedź 11 lipca 2015 19:24
Hmm moja teoria, którą często powtarzam w życiu brzmi tak: Każde ziarno jest lepsze od mąki, która jest z niego zrobiona. Każda mąka jest lepsza od chleba/makaronu, który został zrobiony z tej mąki. I tak dalej...Więc najlepiej jeść ryż, kaszę, płatki owsiane itp. Makarony i chleb nie powinny być głównym źródłem węglowodanów. Jeżeli lubisz to jedna porcja dziennie makaronu czy chleba będzie ok. Najlepiej bazować na pełnych ziarnach. No i tak na marginesie pamiętaj aby wybierać dobre żytnie chleby bez dodatków pszenicy. Pozdro
dodał komentarz 11 lipca 2015 19:46
A dlaczego nie wybierać chlebow z pszenica tylko zytnie, graham lub razowe ?
dodał komentarz 11 lipca 2015 22:11
https://www.youtube.com/watch?v=PowX5aNIFH4
dodał odpowiedź 11 lipca 2015 21:27
Dlatego, że węglowodany nie są sobie równe. Są te ,,dobre" i są też te ,,złe" Dobre węglowodany są cenne dla zdrowia, ponieważ stanowią źródło witamin, biopierwiastków oraz błonnika. Dobrymi węglowodanami nazywamy produkty nieprzetworzone. Są to m.in. produkty pełnoziarniste i razowe, orzechy, chude mleko oraz maślanka, jogurty naturalne, ryż brązowy, dziki i basmati, makaron z pełnego ziarna, owsianka, kasza (gryczana, jaglana, pęczak), musli bez cukru, otręby, kiełki pszeniczne, owoce (w tym suszone morele i figi), warzywa (groszek, bataty, fasolka, soczewica, marchewka, cebula, cukinia, bakłażany, ciecierzyca, zielone warzywa), nabiał.
Warto wiedzieć, że chleb z mąki oczyszczonej jest pozbawiony błonnika oraz innych składników niezbędnych do prawidłowego metabolizmu, dlatego najlepiej wykreślić go z jadłospisu. Najlepszy jest natomiast chleb wrabiany z mąki z pełnego przemiału, ponieważ powoduje on mniejsze stężenie cukru we krwi po jego spożyciu.