pytania
Witam czy dało by się jakoś zbudować dietę na wzrost masy ?
Tak jak w pytania mozna to mieso wprowadzic do diety jak jestem na miescie w ramach szybkiego uzupelnienia bialka
Jak w tytule, ciekawi mnie to ze względu na to, że łatwo można węgle nabić. Pozdrawiam ;-)
Witam,
Czy dodatni bilans kaloryczny podczas trenowania sztuk walki i treningów crossfit spowoduje wzrost masy mięśniowej czy mija się to z celem ?
Witam. Chciałbym zapytać o kilka przykładowych posiłków przed siłownią. O 8.30 zjadam pierwszy posiłek po wstaniu z łóżka, a o 11 zaczyma trening siłowy.
Witam,
Jestem w okresie budowy masy,
rozpisałem sobie dietę, z rotacją ww.
Znam temat diety, dodatniego bilansu itp ale do rzeczy.
Chodzi mi o to że rozpisałem sobie dietę rozłożyłem na 5 posiłków i jak teraz liczyć np białko, w diecie mam tak że na posiłek 38g białka więc obliczyłem że to daje 180g piersi/wołowiny/indyka 340h białek jaj itd.
Tylko teraz zapotrzebowanie dzienne na białko wyliczyłem na 190g jak wpisałem to do kalkuratora na potreningu wyszło mi w dniu 228 g białka, ta nadwyżka 38g pochodzi z ryżu, orzechów itp. i to daje prawie 160kcal
Z tłuszczy z poza orzechów i oliwy też zrobiło sie 15g (lewych tłuszczy) a to już daje 135kcal
I teraz pytanie czy wliczać do do diety ?
Bo jeśli by patrzeć na kalorie to wychodzi tego 300-400 więcej jak w założeniu.
Pozdrawiam
obecnie waże ok 80 kg mam 177 cm ,nie jestem za bardzo otłuszczony ale czy mógłbym zacząć budować na tym masę.Czy lepsze byłoby spalić ten delikatny tłuszczyk czy mogę śmiało zacząć budować masę a dopiero póżniej on zejdzie na redukcji?
Siema mam pytanie co lepsze w moim przypadku na nabranie masy oraz sily, kreatyna czy mutant mass?
mam 55kg wagi i 180cm wzrostu cwicze na silowni 4 dni w tygodniu, bardzo ciezko mi przybrac na masie. HELP!
Witam. Zacząłem siłownie 3 tygodnie temu robiąc full body workout, moim celem było przyzwyczajenie mięśni do ciężaru. Teraz chciałbym wejść na masę i słyszałem, że na masie robimy inny plan treningowy - czyli ćwiczymy partiami - czy to prawda?
Jeśli tak proszę o podanie przykładowego planu treningowego z góry dziękuje.
Drugim moim problemem jest dieta, wyliczyłem sobie wszystkie proporcje przy mojej masie 61 kg i wyszło mi tak
Białko: 153grm
Tłuszcze: 91,5grm
Węglowodany: 192grm
Są to dobrze obrane proporcje?
Kolejne pytanie tyczy się tego, co jeść na masę z uwzględnieniem powyższych Węgli tłuszczów i białek. Jakie proponujecie posiłki i ile razy dziennie jeść ?
Dziękuję za pomoc! :D
Witam,
Ogólnie to co myślicie o tym produkcie? Warto kupić?
Jak to się ma jakościowo?
Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy dobrze wliczam białko w swojej diecie.
Zakładając, że na kg masy ciała przyjmuję 2g białka, więc w moim wypadku będzie to ok. 130g, to czy ta liczba ma pochodzić z tzw. pełnowartościowych źródeł białka, czyli białka zwierzęcego?
Czy białko które jest np. w płatkach owsianych,ziemniakach,ryżu itd. też mam w to wliczać?
Jeżeli z wszystkich produktów to wówczas będę mieć niedobór węglowodanów, ponieważ już po 3 posiłkach w których będę mieć np. 200g piersi z kurczaka albo ryby dostarczę do organizmu większą część zapotrzebowania na białko, a doliczając do tego inne produkty (źródła ww) tak by ww się zgadzały przekroczę zapotrzebowanie na białko.
Jeżeli tylko zaś z białka pochodzenia zwierzęcego to czy nie wliczając innego białka nie zakwaszę swojego organizmu (poprzez teoretyczny nadmiar protein)?
Czy jest na to jakiś złoty środek?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Witam. Proszę o ocene mojej diety. 26lat, 170cm, 60kg, ektomorfika, praca umiarkowana. Cel masa
1. 100 gramów płatków owsianych+ 200 g serka wiejskiego+ cebulka,pomidory,ogórki,szczypiorek
lub
150 g pieczywa żytniego/razowego/typu graham+ 100 g twarogu mielonego+ szklanka soku owocowego
lub
150 g pieczywa razowe/zytnie/typu graham + 100 tatara/100 chudej poledwicy drobiowej/szunki + warzywa ( forma kanapek)
2.100 g ryżu brązowego/kaszy gryczanej/makaronu razowego+ 150 g piersi z kurczaka/wołowiny/dorsza/tuńczyka/polędwicy drobiowej/tilapii + 1 lyzka oliwy z oliwek/ oleju lnianego/oleju rzepakowego +warzywa
3. 100 g kaszy gryczanej/makarony razowego/ryżu brązowego+ 150 g tuńczyka/dorsza/piersi drobiowej/odtłuszczonej wieprzowiny/wołowiny + 1 lyzka oliwy z oliwek/ oleju lnianego/oleju rzepakowego +warzywa
lub
350 g ziemniaków+ kotlety ze 100 g drobiu czy odtłuszczonej wieprzowiny+ szklanka soku pomidorowego/wielowarzywnego/surówka
4. 50 g kaszy/ryżu/makaronu razowego+ sos pomidorowy+ 150 g piersi drobiowej/wątróbki/wołowiny/tuńczyka/łososia+blanszowane warzywa/surówka/sałatka/sok wielowarzywny
lub
100 g pieczywa/zytnie/razowe/typu graham/ +100 g tunczyka/lososia/tatara/szynki/poledwicy/dorsza + warzywa
5. 150 g twarogu/200 g serka wiesjkiego+30 g masła orzechowego/20 ml oliwy z oliwek/oleju lnianego lub 30 g wiórek kokosowych
lub
150 g makreli wędzonej
lub
4 całe jajka w dowolnej formie (jajecznica/sadzone/omlet/gotowane)
Obecnie stosuje wariant:
1.150 g pieczywa żytniego, + 100 g twarogu mielonego
2.100 g ryżu brązowego+ 150 g piersi z kurczaka+ 1 lyzka oliwy z oliwek
3. 100 g makarony razowego+ 150 g piersi drobiowej+ 1 lyzka oliwy z oliwek
4. 100 g pieczywa/zytnie+100 g szynki
5.4 całe jajka