Przemek S
Treści:
Obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli masa to +300 do +500 kcal. Jeśli redukcja to -300 do - 500 kcal. Potem ustalasz proporjce kalorii dla poszczególnych makro np: 50%węgli 30% białko 20% tłuszcz.
Dlaczego maiłby to być błąd?
Zacznij od jakiejś konsultacji z fizjoterapeutą, lekarzem sportowym.
Białko to budulec. A węglowodany to paliwo. Węglowodany, tłuszcze, białko każdy makroelement jest równie ważny.
Jak masz ustalone prawidłowa makro i kaloryczność. To powinieneś jeść 5-6 posiłków co 2-3.5h. Na każdą porcje podziel makro równo, wyjątkiem jest posiłek potreningowy gdzie nie powinno być tłuszczy. Białko to chude mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy, żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze.
Kalorie się zmieniają jak ktoś ma dietę opartą na rotacji węglowodanami. Ja osobiście wolę trzymać stałe kalorie i nie patrzę na to czy to dzień treningowy, czy nie.