Kamil Formicki
Treści:
wiem że co do jakości są świetne. Ale gdzieś mnie takie pytanie nurtuje. Kiedyś stosowałem inne witaminy i minerały i ostatnio kolega pokazał mi artykuł na internecie wzgledem ich bada z których wynika ze tylko ledwo 1/10 się z podanych tam wartosci przyswajała a też niby pisało 100% przyswajalności.
hmm szczerze mówiąc nie wiem czemu ci odradzali, może to jakiś utarty mit. w domu drą się na mnie jak jem codziennie po 5-8 jajek ze to niezdrowo itd. a tak naprawdę nic w tym niezdrowego nie ma. Ale oni dalej żyją w przekonaniu takim. Albo coś w stylu: np. kupi babcie babkę ze sklepu lub ciasto zrobi gdzie jest multum cukru i pustych kalorii i na chama częstuje a gdy odmawiam to mówi że wszystkiego organizmowi potrzeba, nawet takiej babki czy innego ciasta gdzie oprócz węglowodanów i cukrów ( cukier biały) nie ma nic prawie wartościowego. I dawniej ludzie to jedli i żyli itp. Warzywa po zamrożeniu maja tyle samo witamin i minerałów co przed zamrożeniem i zachowują świeżość,
zależy ile błonnika w 1 tabletce się znajduje. Ale najlepiej tak jak Pan Rafał pisze. Spożywać go z naturalnych składników jak warzywa, płatki owsiane. i w granicach 20-30g dziennie.
Jeżeli marchewkę i inne warzywa jesz kupywane w postaci mrożonek to trzymaj je max 4-5 minut na gotowanej się wodzie. by nie straciły swego smaku, zapachu. i również witamin i minerałów.
Owoce są bogatym źródłem witamin. błonnika. Więc czemu niby byś ich unikał?