Zadaj pytanie
6 maja 2015 15:10

Marchewka na redukcji

Dlaczego dietetycy twierdzą, że gotowana marchewka, źle wpływa na redukcje masy ciała?
4908
12
dodał odpowiedź 6 maja 2015 15:13
Przyznam szczerze nie wiem czemu tak twierdzą tym bardziej że mi nigdy one nie przeszkadzały w schodzeniu z wagi.
dodał odpowiedź 6 maja 2015 15:21
Pewnie wszyscy przejmują się indeksem glikemicznym. Surowa marchewka ma dużo mniejszy niż gotowana
dodał odpowiedź
dodał komentarz 6 maja 2015 16:37
Dzięki :)
dodał odpowiedź 6 maja 2015 18:41
Chodzi tutaj i indeks glikemiczny. Gotowana merchew ma go dużo więcej niż ta surowa.
dodał komentarz 6 maja 2015 18:44
Dokładnie. Surowa marchewka będzie miała tyle samo kcal, ale dużo niższy IG. Dlatego lepiej jeść surowe marchewki niż ugotowane, które podczas gotowania stracą większość swoich cennych witamin i minerałów.
dodał komentarz 6 maja 2015 18:55
Jeżeli marchewkę i inne warzywa jesz kupywane w postaci mrożonek to trzymaj je max 4-5 minut na gotowanej się wodzie. by nie straciły swego smaku, zapachu. i również witamin i minerałów.
dodał komentarz 6 maja 2015 20:11
Podobno wrzucanie do gotowanej wody jest dużo lepsze niż do zimnej bo, wierzchnia warstwa się ścina, a to co jest w środku - zostaje. Podobnie jest np. z gotowaniem mięsa, czy ryb. A co do mrożonek. Niektórzy ludzie nie chcą mrożonek, bo myślą, że mrożenie jest złe i zabija witaminki i minerały i dlatego wybierają "świeże warzywa". A to właśnie te "świeże warzywa" leżą kilka lub nawet kilkanaście dni w przeróżnych warunkach i tracą swoje wartości. Mrożonki zaś zachowują swoje witaminki, gdyż są świeżo mrożone. A co myślisz o rozmrażaniu takich warzyw i jedzeniu je w "domowej temperaturze" bez gotowania? W domu mi odradzali, ale wciąż nie wiem dlaczego. Czy chodzi tu o jakieś bakterie itp. czy po prostu o smak?
dodał komentarz 6 maja 2015 22:05
hmm szczerze mówiąc nie wiem czemu ci odradzali, może to jakiś utarty mit. w domu drą się na mnie jak jem codziennie po 5-8 jajek ze to niezdrowo itd. a tak naprawdę nic w tym niezdrowego nie ma. Ale oni dalej żyją w przekonaniu takim. Albo coś w stylu: np. kupi babcie babkę ze sklepu lub ciasto zrobi gdzie jest multum cukru i pustych kalorii i na chama częstuje a gdy odmawiam to mówi że wszystkiego organizmowi potrzeba, nawet takiej babki czy innego ciasta gdzie oprócz węglowodanów i cukrów ( cukier biały) nie ma nic prawie wartościowego. I dawniej ludzie to jedli i żyli itp. Warzywa po zamrożeniu maja tyle samo witamin i minerałów co przed zamrożeniem i zachowują świeżość,
dodał komentarz 8 maja 2015 23:37
Kamil, mam ten sam problem z jajkami, mnie jeszcze cholesterolem straszą xD
dodał komentarz 9 maja 2015 11:30
tak straszą cholesterolem. Tylko możesz np. jeść 7 jajek dziennie lub podczas jednego posiłku ale z tego zjesz np. 3-4 całe a resztę to same białka z nich.
dodał odpowiedź 8 maja 2015 21:20
Ponieważ gotowana marchewka ma większy współczynnik IG
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie