Tomasz Edward Szalewicz
Treści:
Moim zdaniem wszelkie zborza do tych zalicze platki owsiane zawieraja gluten , a prawie polowe bialek w glutenie stanowi gliadyna, ktora to odgrywa zasadnicza role w powstawaniu choroby trzewnej i jest przyczyna uczulen i nietolerancji, przyczynia sie do zachorowania na Celiakia (choroba trzewna) to trwajaca cale zycie immunologiczna choroba o podlozu genetycznym, charakteryzujaca sie nietolerancja glutenu, bialka zapasowego zawartego w zbozach (pszenicy, zycie, jeczmieniu, owsie itd). Dzialający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmkow jelita cienkiego, malenkich wypustek blony sluzowej, ktore zwiekszaja jego powierzchnie i sa odpowiedzialne za wchlanianie skladnikow odzywczych. W efekcie toksycznego dzialania glutenu wchlanianie pokarmu jest uposledzone, co prowadzi do wystapienia roznorodnych objawow klinicznych. Jedyna znana metoda leczenia celiakii jest stosowanie przez cale zycie scislej diety bezglutenowej.. Drugim produktem jest --- moim zdaniem ser , jesli ktos nie toleruje laktozy bedzie mial wzdecia a stale przyjmowanie czy to mleka czy produktow mlecznych moze doprowadzic do nizytow zoladka, pojawiaja sie skurcze brzucha, gazy jelitowe, bole brzucha, rozwolnienie , Ale co najwazniejsze - mleko i produkty mleczne spozywane w nadmiernej ilosci przez kobiety po 40tce powoduja miesniaki macicy . Picie mleka i produktow nabialowych zwieksza zachorowalnosc na nowotwory , czszegolnie raka jajnika , piersi i raka prostaty. Prowadzi do przedwczasnych zlaman kosci szczegolnie u kobiet po menopauzie . Szkodzi chorym na immunologiczne zapalenie tarczycy - hashimoto , niedoczynnosc tarczycy i Gravesa -besedowa. Mleko i przetwory mleczna sa niewskazane przy chorobie wrzodowej i przy refluksie . O serku mysle ze juz wystarczy .....
Witaj Michal , Wracajac do oponki i zawartego pod nim tluszczu trzewnego ,jest kilka sposobow by sie go pozbyc. By tego dokonac potrzebna jest jedna rzecz konsekwencja . Ja osobiscie od kiedy zwolnilem sie z pracy na nocne zmieny ,po ktorych pozostala mi opona zmienilem swoj styl zycia . Pozbywam sie jej powoli , tluszcz trzewny rozpuszcza sie najdluzej i tylko determinacja i konsekwencja mozna sie go pozbyc. Oto kilka z tych sposobow -- 1 - Wybieraj mniej przetworzona zywnosc , co to oznacza , to ze kazda zywnosc jest przetworzona. Zwykle przekrojenie marchewki albo ugotowanie kawalka brokulu na parze oznacza, ze jedzenie zostalo przetworzone. Gotowanie, puszkowanie, zamrazanie, krojenie w plasterki i krojenie w kostki to popularne metody przetwarzania zywnosci. Czyli jesz te najmniej przetwozone --pozbywasz sie tych gotowych potraw lub dan ---czyli twoich nieszczesnych sosow, nawet jesli niebiansko smakuja , chleba -czyba ze pieczesz je sam np. z kaszy gryczanej . 2 -Jesli niejest to posilek potreingowy to pozbadz sie z menu produktow ktore zawieraja cukry proste np. ziemniaki , makarony , owoce jak pomarancza , mandarynka ,itp .Dlaczego , tlumacze- im bardziej gwaltowny jest wzrost poziomu glukozy we krwi po posilku, tym wieksze jest uwalnianie insuliny, ktora prowadzi do naglego spadku poziomu glukozy do wartosci nawet nizszych niz te z wyjscia. Ma to dwie konsekwencje: pierwsza to ze wiele z glukozy nie jest uzyta od razu, a nadmiar jej gromadzi sie w postaci tluszczu w tkance tluszczowej : druga to ze zbyt szybki powrot do niskiego poziomu glukozy stanowi dla organizmu sygnal ze zabraknie paliwa, czego nastpstwem jest pobydzenie uczucia apetytu, co skutkuje dalszym wchlanianie pokarmu- ...mam nadzieje ze nie podjadasz miedzy posilkami. 3 - Jesli chcesz zubic oponke to 00 alkocholu - nawet piweczka . 4 - Suplementacja witamina wapniem najlepiej z witamina D3 + K2 mk7 . Wapn i D3 pomagaja w gospodarce tluszczowej , czym wiekszy deficyt tym gorsze rezultaty w redykcji tkanki tluszczowej . K2 sluzy do transportowania wapnia do kosci . 5 - Do posilkow dodawaj w odpowiedniej proporcji tluszcze nienasycone jak oliwka z oliwek dobrej jakosci , oliwa z lnu ,olej rzepakowy -- jeden warunek spozywasz je na surowo , te tluszcze podczas spalania podnosza metabolizm co ulatwia spoalanie pokarmu . Potrawy robisz na parze lub na patelni nieprzywierajacej pod przykryciem z dodatkiem wody. 6 - no i ostatna propozycja , jak juz ci wspomnialem o treningu wytrzymalosciowym z bardzo intensywnym treningiem interwałowym (HIIT) prowadzi on do pozytywnych adaptacji metabolicznych w miesniach szkieletowych, dzieki czemu tluszcz ulega rozkladowi. To moja propozycja . Dluga ale mysle ze szczegulowa ...
Michal , niewiem ile masz lat ,ale jesli jeszcze nic ci nie dolega, to znaczy ze twoj prganizm jeszcze sie trzyma. dleczego mowie o glutenie - to bialko występujace w zbozach , znajduje sie on we wszystkich zbozach nalezacych do rodziny traw, sa to: pszenica, orkisz, zyto, jeczmien, owies, kukurydza, ryz, amarantus, gryka, proso, sorgo.W niektorych z nich jest go bardzo duzo a w niektorych znikome ilasci. Prawie polowe bialek w glutenie stanowi gliadyna, ktora to odgrywa zasadnicza role w powstawaniu choroby trzewnej i jest przyczyna uczulen i nietolerancji. Najwyzszy poziom gliadyny wystepuje w pszenicy. Szkodliwe dzialanie tego glutenu na organizm ludzki moze przybierac kilka postaci , a szczegolnie trzy : • Choroby trzewnej, czyli celiakii, ktora wedlug najnowszych badan moze dawac objawy we wszystkich narzadach. • Nietolerancji na gluten, ktora jest przyczyna stanow zapalnych roznych narzadow. • Alergii na gluten, ktora powoduje bezposrednia odpowiedz immunologiczna, z wstrzasem anafilaktycznym wlacznie. Ja niestety nabawilem sie tego drugiego stanu, przez to jak pisze jestem zagorzalym przeciwnikiem spozywania produktow zawierajacych gluten. organizm wczesniej czy pozniej zareoguje na jego obecnisc. Czym szybciej wyeliminujemy go z naszego menu tym lepie. Ale to my decydujey co jemy takze zawsze mamy wolny wybor , nikt do niczego nigogo nie zmusza.
Witaj , nie wiem jaka diete stosujesz ,ale jesli spozywasz produkty takie jak sosy gotwe, to zwroc uwage czy nie zawieraja glutenu , glutaminianu sodu i za duzej ilosci soli , pewnie nie istnieja takie . Osobiscie, i to mowie z czystym sumieniem to nie sa produkty nadajace sie do spozycia ze wzgledu na skladniki alergenne, ale kazdy jest panem swojego losu. Jestem zagorzalym przeciwnikiem produktow gotowych ,czyli przetwozonych . O mleku nie bede pisal bo nie chce robic zametu.
Witaj , czy jestes uczulona na inne produkty czy tylko na nabial czy poprostu nabialu nie jesz... Tu Ci odkryje jedna nowine ze ziemniaki nie sa zaliczane do warzyw ,tylko do produktow macznych czyli zborzowych . Wiem zaraz posypia sie gwizdy...
Witajcie ,,, a wiec odpowiadam , juz sie tlumacze z tego co napisalem ...jak pisalem ,ostatni posikek powinnismy zjesc 2 godz - maksymalnie 3 godziny przed snem , czyli idziemy spac o 21 , a wiec jemy najpozniej o 18. Sa sytuacje gdy taki posilek musi byc opozniony o kilka godzin spowodowany treningiem czy praca na popoludniowa zmiane. Czyli powszechnie stosowane w zywieniu "niejedzenie po 18" byloby bledem zywieniowym. Pisze "czesto", bo jesli kladziesz sie spac o godzinie 21 lub 22, to ostatni posilek zjedzony o 18 - 19 nie jest bledem, bo przerwa jest prawidlowa. ALE , jesli kladziesz sie spac o 24, to ostatni posilek powinien byc spozyty najpozniej o 21. Moze zdarzyc sie nawet, ze i o 23, jesli planujesz isc spac o 1 lub 2. Natoniast musimy pamietac, ze---- w ciągu nocy nasz organizm powinien miec czas na odpoczynek i na regeneracje. Zatem im pozniej jemy, tym trudniej jest sie nam zregenerowac w czasie snu, zwlaszcza kiedy musimy wstac rano np. do pracy ..... mam nadzieje ze napisalem to w sposob zrozumialy. Napiszcie ... ? Dzieki i pozdrawiam .