Maciek Krzepkowski
Treści:
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy warto przyjmować ten rodzaj białka. Kiedy najlepiej przyjmować, jakie są korzyści i wady dla organizmu zarówno na masie jak na redukcji.
Pozdrawiam
Witam :). Jeżeli taki temat już istnieje to przepraszam. Zaczynam chodzić na siłownię przed szkołą, ponieważ wieczorami mam dodatkowe treningi i nie wyrabiam się czasowo. Treningi będą trwały około 50 min. Planowany start - 6:00 i analogicznie 6:50 koniec. Obawiam się o katabolizm. Jak najlepiej się przed nim uchronić? Najlepiej bez pomocy dodatkowych suplementów, bo budżet jest dość ograniczony. Czy przed siłownią jeść już pierwszy posiłek, czy dopiero po?
Przykład:
Przed treningiem:
100g płatków owsianych,
100 ml mleka 2% tł,
Białko UNS Econo.
Po:
Np. carbo i coś jeszcze?
Z góry dzięki za pomoc!
Witam. Zdaję sobię sprawę, że takich pytań jest tysiąc, a nawet więcej. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, lecz nigdzie jej odnaleźć nie mogłem. Dlatego portal ten jest moją ostatnią szansą (oczywiście w cudzysłowie (: ). Swoją przygodę "na poważnie" w mniejszym, czy też większym stopniu z siłownią staram się powoli zaczynać. Co prawda jestem młody, bo mam dopiero 17 lat i mam odruchy młodzieńcze z ciężarem i seriami. No wiadomo. Każdy młody, głupi myśli, ze jak weźmie więcej to będzie lepiej. No ale nie o tym przecież miałem pisać :). Mam ~183 cm wzrostu, 83 kg wagi. Trenuję Piłkę Ręczną, więc ruchu mam dość sporo. Moim celem przez najbliższy okres jest nabranie masy ciała. Planowałem około 5 kg, bo twierdzę, że moje pojęcie jest zbyt skromne na więcej. Staram się znaleźć jakiegoś dietetyka, ale ciężko.. Wszyscy mówią - białko, białko, białko. Jak to w końcu jest? Przy "masie" ważne jest białko, ale tłuszcz chyba też ma znaczenie? Celem tego postu jest odpowiedź na pytanie jak liczyć makroskładniki. Po co je liczyć? Jakie są z tego korzyści. Na co trzeba zwrócić uwagę etc. Za pomoc będę bardzo wdzięczny!
Miłego wieczoru.