Zadaj pytanie
3 listopada 2013 21:10

Jak zaczać liczyć makroskładniki?

Witam. Zdaję sobię sprawę, że takich pytań jest tysiąc, a nawet więcej. Szukałem odpowiedzi na moje pytanie, lecz nigdzie jej odnaleźć nie mogłem. Dlatego portal ten jest moją ostatnią szansą (oczywiście w cudzysłowie (: ). Swoją przygodę "na poważnie" w mniejszym, czy też większym stopniu z siłownią staram się powoli zaczynać. Co prawda jestem młody, bo mam dopiero 17 lat i mam odruchy młodzieńcze z ciężarem i seriami. No wiadomo. Każdy młody, głupi myśli, ze jak weźmie więcej to będzie lepiej. No ale nie o tym przecież miałem pisać :). Mam ~183 cm wzrostu, 83 kg wagi. Trenuję Piłkę Ręczną, więc ruchu mam dość sporo. Moim celem przez najbliższy okres jest nabranie masy ciała. Planowałem około 5 kg, bo twierdzę, że moje pojęcie jest zbyt skromne na więcej. Staram się znaleźć jakiegoś dietetyka, ale ciężko.. Wszyscy mówią - białko, białko, białko. Jak to w końcu jest? Przy "masie" ważne jest białko, ale tłuszcz chyba też ma znaczenie? Celem tego postu jest odpowiedź na pytanie jak liczyć makroskładniki. Po co je liczyć? Jakie są z tego korzyści. Na co trzeba zwrócić uwagę etc. Za pomoc będę bardzo wdzięczny!

Miłego wieczoru.
1806
3

Witamy.

W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:

-       węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);

-       białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;

-       zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;

-       warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.

 

Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.

 

Ważne jest także ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).

 

Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):

https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI

 

W przypadku dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:

-       węglowodany 50%,

-       białko 30%,

-       tłuszcze 20%.

 

Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i  tak:

-       od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,

-       następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,

-       reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 3 listopada 2013 21:30
Po co się liczy makroskładniki? Żeby dieta miała sens i czuć się lepiej , żeby się nie zalać, białko to nawet nie połowa makroskładników jakich potrzebuje człowiek, nie wiem czy wiesz, ale im mniej węglowodanów tym mniejsza koncentracja większość ludzi stosuje 50% węglowodanów, 30% białka, 20% tłuszczy, jak to policzyć http://www.youtube.com/watch?v=RUTIdcNe9uo Ale to tylko zdanie laika, pozdrawiam, mam nadzieję, że troszkę pomogłem :D
dodał odpowiedź 3 listopada 2013 21:38
Dzięki wielkie za chęć pomocy :). Mam nadzieję, ze ktoś jeszcze pomoże :).
dodał odpowiedź 3 listopada 2013 22:22
Jest tego mnostwo w sieci, polecam zapytajtrenera, lub lec do armi WK, mnostwo info znajdziesz na ten temat, a pozniej wroc z konkretnymi pytaniami :) Polecam ogolnie lekture, nie sluchaj sie fachowcow, bo sami czesto nei wiedza o czym mowia. Podstawa robienia masy sa wegle, ofc wszystko przy odpowiednim bilansie.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie