Dominik Walicki
Treści:
Jak dawkowac Beta-alanine ? Ile g/kgmsc ?
Czy olej z pierwszego tloczenia to olej tloczony na zimno ? Czy to już są dwie inne obróbki oleju ?
1. dlaczego oleje ktore zawieraja wiecej kwasow jednonienasyconych nadaja sie do smazenia a oleje w ktorych przewazaja kwasy wielonienasycone do dan na zimno ?
2. dlaczego oleje o wysokiej temperaturze dymienia nadaja sie do smazenia a te o niskim juz nie?
3. czy tluszcze trans wystepuja w margarynach ?
1. czy olej rzepakowy nadaje sie do polania ryzu w celu nabicia troche tluszczy ?
2. czy olej slonecznikowy nie rafinowany tez jets ok ?
Jaki wybrać rozkład makroskladnikow żeby po latach stosowania diety nie wywołac insulinoopornosci ?
Np dla osoby o wadze 60 kg spożywajacej 2500 kcal. Rozkład makrosow
- B-2g/kgmsc- 2*60=120g=480kcal
- T-1g/kgmsc- 1*60=60g=540kcal
- resztę kcal WW- 1480kcal=370g
I pytanie czy to nie jest już trochę za dużo tych WW ? Czy taki rozkład makro jest dobry i w dłuższej perspektywie czasu nie będzie powodować insulinoopornosci ?
czy substancje powodujace wieksza prodykcje tlenku azotu powodujace pompe miesniowa takie jak np agmatyna, sprawiaja ze naczynia krwionosne sie rozszezaja i przez to do naszych miesni trafia wiecej substancji odzywyczych ?