31 lipca 2015 17:25 •
kilka pytan ;p........
1. dlaczego oleje ktore zawieraja wiecej kwasow jednonienasyconych nadaja sie do smazenia a oleje w ktorych przewazaja kwasy wielonienasycone do dan na zimno ?
2. dlaczego oleje o wysokiej temperaturze dymienia nadaja sie do smazenia a te o niskim juz nie?
3. czy tluszcze trans wystepuja w margarynach ?
2. dlaczego oleje o wysokiej temperaturze dymienia nadaja sie do smazenia a te o niskim juz nie?
3. czy tluszcze trans wystepuja w margarynach ?
1079
1
dodał odpowiedź 1 sierpnia 2015 22:46
1. Oleje takie jak oliwa z oliwek i olej lniany tracą swoje właściwości przy obróbce termicznej. Olejem dobrym do smażenia jest olej rzepakowy i kokosowy.
2. Te o niskiej temperaturze dymienia (jeszcze zależy jak niskiej) można używać do smażenia, ale krócej niż te o wysokiej.
3. Tak