31 lipca 2015 08:41 •
Jaki rozklad makroskladnikow ?
Jaki wybrać rozkład makroskladnikow żeby po latach stosowania diety nie wywołac insulinoopornosci ?
Np dla osoby o wadze 60 kg spożywajacej 2500 kcal. Rozkład makrosow
- B-2g/kgmsc- 2*60=120g=480kcal
- T-1g/kgmsc- 1*60=60g=540kcal
- resztę kcal WW- 1480kcal=370g
I pytanie czy to nie jest już trochę za dużo tych WW ? Czy taki rozkład makro jest dobry i w dłuższej perspektywie czasu nie będzie powodować insulinoopornosci ?
Np dla osoby o wadze 60 kg spożywajacej 2500 kcal. Rozkład makrosow
- B-2g/kgmsc- 2*60=120g=480kcal
- T-1g/kgmsc- 1*60=60g=540kcal
- resztę kcal WW- 1480kcal=370g
I pytanie czy to nie jest już trochę za dużo tych WW ? Czy taki rozkład makro jest dobry i w dłuższej perspektywie czasu nie będzie powodować insulinoopornosci ?
1997
1
dodał odpowiedź 31 lipca 2015 12:25
Witaj,
Insulinooporność powoduje duże spożycie węglowodanów prostych, jeżeli się mocno tego obawiasz to możesz węglowodany przyjąć w granicach 3-4g na 1kg masy ciała, białko na 2g i reszta w tłuszcze, zrobić rotację węglowodanami lub raz np. na 5 tygodniu lub inny czas wejść na dietę wysoko tłuszczową. Pozdrawiam