Czy musze piec mieso na oliwie z oliwek?
Nie smakuje mi to mieso i tu moje pytanie do tej pory zawsze pieklem na margarynie mlecznej czy moge przy tym zostac? i jeszcze jedno nie wiem czemu ale zawsze przy na samym poczatku jak wrzuce piers z kurczaka na pataelnie robi sie woda
1101
5
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 12:50
Możesz piec na czym chcesz :) tylko sprawdzaj kalorie i ilość tłuszczu !!!!
Jak wrzucasz kurczaka czemu robi się woda ?
Może wrzucasz mrożonego kurczaka :) albo patelnia nie jest wystarczająco rozgrzana i mięsa podgrzewane na patelni oddaj wodę :)
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 14:39
woda to duży procent mięśnia ,smarzyć możesz na PAMie czyli "bezkaloryczny tłuszcz "
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 14:41
Siema. Nie nie musisz piec na oliwie z oliwek, która wbrew pozorom nie nadaję się za bardzo do pieczenia/smażenia i zmienia smak potraw. Taką dobrą alternatywą, która nie wpłynie na smak i można stosować ten olej (oleje) uniwersalnie jest olej ryżowy bądź olej z pestek winogron. Co do wody to każde mięso poddane obróbce termicznej zmienia swoją gramaturę (kurczy się i oddaję wodę - normalny proces). Pozdrawiam serdecznie :)
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 15:16
Skoro Ci to nie odpowiada to zmień to na cos innego chiazby zwykly olej rzepakowy tylko wliczaj to w bilans i po problemie. Nikt Tobie na broni jesc i smazyc na tym na czym lubisz :)
dodał odpowiedź 12 kwietnia 2014 18:45
Łukasz nikt nie wspomniał tutaj o bardzo ważnej sprawie. To nie jest tak ze możesz smażyć na czym chcesz. Każdy tłuszcz ma coś takiego jak punkt dymienia. Jest to temperatura w której tłuszcz ulega degradacji i rozpada się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Szkoda zatem np. marnować dobrą oliwe z oliwek skoro ta i tak w niskiej temperaturze ulega zniszczeniu. Nie śmażymy na oliwie z pierwszego tłoczenia. wybieraj te tłuszcze które mają wysoką temp dymienia. tabele łatwo znajdziesz w internecie. pzdr