Jak prawidlowo obliczyc zawarosc bialka w miesie?
Witam,
Kupuje w Lildu paczkowane piersi z kurczaka, badz indyka. Po obrobce termicznej ( grillowanie badz gotowanie na parze) traca one strasznie duzo wpompowanej w nie wody.
I nachodzi mnie pytanie czy jesli zwaze te 200gram surowego miesa bedzie ono zawierac te ok.40 gram bialka?
Pozdrawiam Bartek
Kupuje w Lildu paczkowane piersi z kurczaka, badz indyka. Po obrobce termicznej ( grillowanie badz gotowanie na parze) traca one strasznie duzo wpompowanej w nie wody.
I nachodzi mnie pytanie czy jesli zwaze te 200gram surowego miesa bedzie ono zawierac te ok.40 gram bialka?
Pozdrawiam Bartek
958
8
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 13:32
Makrosy podane są do mięsa przed obróbką termiczną, tak więc powinno tyle być.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 13:34
pierś(100g) bez obróbki zawiera ok. 20g białka, po utracie wody (po obróbce) ok. 22-25g/100g. Białko obliczaj zawsze przed obróbką.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 15:02
tak, waż przed gotowaniem
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 15:59
Waż przed gotowaniem, nie popadajmy w paranoje ;)
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 16:21
Zawsze licz sobie wszystkie makroskładniki przed przygotowaniem potrawy/dania.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 18:33
Jeśli na opakowaniu jest napisane, że na 100g jest 20 g białka to tak jest.
dodał odpowiedź 24 listopada 2013 14:28
wczesniej możesz zwazyc sobie piers
dodał komentarz 24 listopada 2013 14:28
no i licz makrosy