Zadaj pytanie
23 listopada 2013 13:29

Jak prawidlowo obliczyc zawarosc bialka w miesie?

Witam,
Kupuje w Lildu paczkowane piersi z kurczaka, badz indyka. Po obrobce termicznej ( grillowanie badz gotowanie na parze) traca one strasznie duzo wpompowanej w nie wody.
I nachodzi mnie pytanie czy jesli zwaze te 200gram surowego miesa bedzie ono zawierac te ok.40 gram bialka?
Pozdrawiam Bartek
958
8
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 13:32
Makrosy podane są do mięsa przed obróbką termiczną, tak więc powinno tyle być.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 13:34
pierś(100g) bez obróbki zawiera ok. 20g białka, po utracie wody (po obróbce) ok. 22-25g/100g. Białko obliczaj zawsze przed obróbką.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 15:02
tak, waż przed gotowaniem
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 15:59
Waż przed gotowaniem, nie popadajmy w paranoje ;)
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 16:21
Zawsze licz sobie wszystkie makroskładniki przed przygotowaniem potrawy/dania.
dodał odpowiedź 23 listopada 2013 18:33
Jeśli na opakowaniu jest napisane, że na 100g jest 20 g białka to tak jest.
dodał odpowiedź 24 listopada 2013 14:28
wczesniej możesz zwazyc sobie piers
dodał komentarz 24 listopada 2013 14:28
no i licz makrosy
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie