Czy wieprzowina jest naprawdę aż tak zła ?
Witaj,
Z żywieniowego punktu widzenia, mięso wieprzowe jest źródłem licznych substancji odżywczych, przede wszystkim białka, w którego składzie znajdują się prawie wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso jest również źródłem witamin: B6, B12, PP, A i witamina D oraz żelaza lepiej przyswajalnego przez organizm ludzki od tego znajdującego się w produktach roślinnych.
Pod względem zawartości białka, chuda wieprzowina (schab, polędwica) ma taka sama zawartość jak mięso kurczaka, a większa niż porównywane mięso wołowe, cielęcina czy tez dziczyzna. Co ciekawe, chuda wieprzowina ma mniejsza zawartość tłuszczu niż wołowina.
Mięso wieprzowe jest bogate w witaminę B1 (tiaminę), która pełni ważna role w procesach energetycznych, neurofizjologicznych i metabolicznych. Wchodzi ona w skład wielu enzymów, uczestniczących w przemianie węglowodanów. Ponadto, tiamina pełni szczególnie ważna role w czynnościach układu nerwowego. Mięso wieprzowe zawiera także znaczące ilości niacyny (witamina PP), zaś podroby wieprzowe są dobrym źródłem witaminy D, A i K.