smazenie co i jak?
witam mam pytanie odnosnie smazenia na oleju ryzowym jesli smaze codzieniie na lyzce oleju ryzowego np kurczaka lub inne polsiki i jest to wliczone w bilans i w makroskladniki to czy i tak moze to ingerowac w odkladanie sie taknki tluszczowej?
2126
10
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 20:56
Wliczaj wszystkie tłuszcze do bilansu kalorii i makroskładników. Do, czy przytyjesz, czy nie, zależy głównie od kalorii. Jeżeli przekroczysz MOCNO swój bilans, może się odłożyć tkanka tłuszczowa. Pamiętaj jednak, że w pierwszej kolejności organizm bierze energię z węglowdanów i głównie przez nie odkłada się tkanka tłuszczowa. Zwracałbym o wiele większą uwagę na cukry proste, niż na tłuszcze. Cukry proste są zawarte w słodyczach, owocach i mleku. Ich nadmiar niewykorzystany podczas wysiłku lub w celu uzupełnienia zapasów glikogenu po wysiłku może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej.
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 21:15
Siemanko, wliczaj wszystkie tłuszcze w swój bilans kaloryczny. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 21:23
wliczam oliwe z oliwek itd ale glownie mi chodzi o to smazenie wlasnie i czy moze bardzo ingerowac w odkladanie sie tkani tlusczowej przy codziennym smaezniu na lyzce takiego oleju :D
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 21:30
Witaj,
Wszystko zależy od twojego zapotrzebowania kalorycznego (chodzi o odkładanie tłuszczu). Staraj się zawsze wliczać ten olej i jeśli będziesz mieć za dużą nadwyżkę to tłuszcz może w większym stopniu się odkładać lecz nie będzie to wina oleju, tylko ogólnej nadwyżki kalorycznej. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 21:56
jeśli mieścisz się w zapotrzebowaniu to nie ma problemu.
dodał odpowiedź 6 listopada 2014 22:06
Nie tym bardziej jężeli to ma przełoożenie na walory smakowe w Twoim przypadku :)
dodał odpowiedź 7 listopada 2014 10:49
polecam olej kokosowy, Pozdro
dodał komentarz 28 czerwca 2015 15:59
co to ma do pytania o bilans ?
dodał odpowiedź 28 czerwca 2015 16:00
jeśli nie masz jego nadmiaru to nie