Płatki kukurydziane
Witaj,
Płatki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych. Ich niewątpliwym atutem jest szybkość przygotowania. Spójrzmy co mają w składzie popularne płatki kukurydziane, znajdziemy tu:
-kukurydzę- w przypadku płatków śniadaniowych ziarno kukurydzy jest bardzo przetworzone. Niestety należy pamiętać, ze obecnie większość kukurydzy jest modyfikowana genetycznie;
-cukier;
-sól;
-glukoza;
-ekstrakt słodowy jęczmienny-to ekstrakt wodny słodu jęczmiennego, czyli jęczmienia po przerwanym kiełkowaniu. W trakcie tego procesu wytwarzany jest cukier słodowy, czyli maltozę. Ekstrakt jęczmienny w przemyśle spożywczym bardzo często jest konserwowany chemicznie;
-mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych-to tłuszcze syntetyczne powstałe z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce;
-fosforan trójosiowy E339, zwany ortofosforanem sodowym-E339 w nadmiernych ilościach zaburza trawienie.
Z podanego zestawienia wynika, ze płatki kukurydziane zawierają bardzo dużo węglowodanów i są to cukry proste. Maja ponadto wysoki IG, co sprawia, ze poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, by w dość krótkim czasie spaść poniżej pozycji wyjściowej. Produkty o wysokim IG są niekorzystne dla nas, szczególnie rano, kiedy przyjmujemy posiłek na pusty żołądek.
Oczywiście okazjonalnie można sięgać po płatki kukurydziane. Zdecydowanie jednak lepiej wybierać płatki owsiane, które są produktem nisko przetworzonym. Stanowią bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, magnezu i cynku.