Grzegorz Dołężka
Treści:
Moim zdaniem białko powinno stanowić 25% przyjmowanych kalorii. Węgle i tłuszcz ustawiasz pod siebie. Przyjmuje się, że węgle powinny stanowić około 50% przyjmowanych kalorii. Reszta to tłuszcze.
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.2 mała 1.5 średnia 1.7 duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiał go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem odejmujesz kalorie, na początek tak ze 300 kcal. Źródła białka to: kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, ryby, ewentualnie nabiał. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane i orkiszowe, pieczywo ciemne oraz dobre mąki. Najlepiej jeść 5-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Waga powinna schodzić około pół kilograma tygodniowo. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdro.
Przez pierwsze 2 tygodnie może być ale potem zwiększ intensywność treningu i ćwicz co drugi dzień.
Ćwicz go 2 razy w tygodniu i trzymaj dietę.
W takim razie polecam split treningowy.
Dzięki, nie miałem wtedy diety, nie wiedziałem nawet co to jest :)