Zadaj pytanie
2 stycznia 2015 19:57

CZY OBLICZY MI KTOŚ MAKRO

Ważę 52 kg i mam 168 cm wzrostu chcę przytyć w masę mięśniową czy ktoś obliczy mi makro z nadwyszka 300 kalorii i jak mam rozłożyć dietę
1939
8
dodał odpowiedź 2 stycznia 2015 20:09
Siemanko, za budowanie masy mięśniowej odpowiada głównie dieta z nadwyżką kalorii. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz masować dodaj od tego 300-500 kcal. Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20% Swoje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków.
dodał komentarz 2 stycznia 2015 20:57
Czy mogę obliczyć na jakieś stronie
dodał komentarz 2 stycznia 2015 21:26
możesz na po treningu ale bardzo zawyża zapotrzebowanie
dodał odpowiedź 2 stycznia 2015 20:18
sam możesz sobie to obliczyć np. na potreningu.pl
dodał odpowiedź 2 stycznia 2015 20:22
Witam. Podstawa to obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Waga*24*współczynnik aktywności fizycznej (1.2 mała 1.5 średnia 1.7 duża). Wtedy otrzymasz bardzo ogólny wynik i będziesz musiał go sprawdzić na sobie przez jakieś 2 tygodnie. Potem dodajesz lub odejmujesz kalorie w zależności czy chcesz budować masę mięśniową czy redukować tkankę tłuszczową. Źródła białka to: kurczak, indyk i inne chude mięsa oraz jaja, ryby, ewentualnie nabiał. Źródła tłuszczy to olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, żółtka jaj, awokado oraz tłuste ryby. Źródła węglowodanów to kasze, ryż, ziemniaki, płatki owsiane i orkiszowe, pieczywo ciemne oraz dobre mąki. Najlepiej jeść 5-7 posiłków dziennie o takich samych porach. Trochę ogólnie odpowiedziałem, jeśli masz jakieś pytania - pytaj. Pozdro.
dodał komentarz 2 stycznia 2015 21:16
A makro jak obliczyć
dodał komentarz 3 stycznia 2015 11:45
Moim zdaniem białko powinno stanowić 25% przyjmowanych kalorii. Węgle i tłuszcz ustawiasz pod siebie. Przyjmuje się, że węgle powinny stanowić około 50% przyjmowanych kalorii. Reszta to tłuszcze.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie