Przemek S
Treści:
Tak dokładnie miałem na myśli 50:30:20% . Mój błąd.
Podaj mi swoje parametry. Wzrost, wagę, wiek itd.
Możesz rzuć gumę. Owoce w umiarze nie są takie złe, szczególnie po treningu np: banany. Cukier w owocach to fruktoza i to jest ważne, w dodatku te węgle mają też jakby osłonkę z witamin. W momencie gdy jesz zwykły cukier to nie ma czegoś takiego i to jest też niezdrowe. No i nie wszysktie owoce mają cukier np: awokado. 16% to jest tak optymalnie, to zdrowy poziom tkanki tłuszczowej. Ale jak go oceniłeś? Bo to jest ważne....
20% tłuszczu? Pamiętaj, że poziom tkanki tłuszczowej ma wpływ na poziom testosteronu, a ten ma wpływ na budowanie mięśni. Moim zdaniem powinieneś zredukować do 12%-15% i potem zabrać się za masę. Optymalnie można budować 0.3-.05 kg suchej masy mięśniowej na Mięsiąc. Pozostałe kilogramy z masówki to tłuscz woda i glikogen mięśniowy.
Aby było przjrzyście to napisałem w drugim poscie. Druga metoda, nie lubię jej za bardzo to waga*24*aktywność fizyczna(1.0-2.5) w twoim przypadku może to być nawet 1.7 albo nawet 2.5, zależy jak poważne są te treningi. Jak to obliczysz to dajesz makro 50% węgle, 30 % białko i 20% tłuszcze. Dzielisz to na 6 posiłków równych. Białko to chude mięsa, białka jaj, wołowina, ryby, węgle to ryże, kasze, wafle ryżowe, ziemniaki, tłuszcze to oliwa z oliwek, olejlniany, orzechy. Policz, ułóż i sprawzimy. Wszystko rozumiesz? Coś wyjaśnić?