Dawid Moremski
Treści:
Zdecydowanie jajka, których białko jest najlepiej przyswajalne dla naszego organizmu. Po za tym chude twarogi, serki wiejskie. Mimo iż ich białko nie jest dobrze przyswajalne to tak czy siak można zrobić na nich dobrą formę. Większość kulturystów pewnie powiedziałaby, że twaróg i serek wiejski to niezbyt dobry pomysł ale mam dużo znajomych co na tego typu produktach 'dają radę'. Sam do końca z tego nie zrezygnowałem :) Pozdro!
Witam. Po pierwsze oblicz swoje ogólne zapotrzebowanie kaloryczne ( ogólny wzór : waga x 24 x 1,3-1,7 (w zależności od aktywności fizycznej)). Następnie dodaj do tego 10% z ogólnego zapotrzebowania, to zazwyczaj będzie ok 300-500 kcal. Ustal sobie ilość białka, węgli i tłuszczy ( przykładowo 30%-białko 50%-węgle 20%-tłuszcze). Rozłóż to sobie na 4-6 odpowiednio zbilansowanych posiłków. Korzystaj ze zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów. I obserwuj swoją sylwetkę w lustrze i na zwracaj uwagę jak zmienia się twoja waga ciała. Myślę, że jeżeli zależy Ci na suchej masie to 0,5 kg na tydzień to będzie wystarczająco. Wiadomo, że nie unikniesz odkładania się tłuszczyku, może nie będzie go dużo ale zawsze. No i stopniowo dodawaj ok 100 kalorii, po równo z węgli, białka, tłuszczu, co tydzień. A jeżeli chodzi o trening, nie wiem na jakim poziomie zaawansowania jesteś ale polecę Ci : Pon. Klatka, Wt. Plecy, Czw. Bic + Tric, Pt. Barki, Sob. Nogi. Na większe partię takie jak klatka, plecy, nogi wykonuj 4-5 ćw., po 4 serie, natomiast na mniejsze 3 ćw 3/4 serie. A ilość powtórzeń jest bardzo różna w wielu ćwiczeniach, podam Ci BARDZO ogólną ilość 6-12 ( to tylko szablon, Ty sam musisz zadecydować jak najlepiej czujesz mięsień w danym ćwiczeniu). Staraj się używać dużych ciężarów ale przy których nie zatracisz prawidłowej techniki. Postaraj się również, żeby większość Twojego treningu była oparta na ćwiczeniach na wolnych ciężarach. Pewnie paru rzeczy zapomniałem dopisać, bo pisze to 2 raz, ostatnio odpowiedź się nie dodała. Tak czy inaczej, tyle ode mnie :) Pozdrawiam.
Wszystkie produkty ważymy przed obróbką termiczną. Tak więc zawsze przed zrobieniem posiłku :)