Ireneusz Hunek
Treści:
Jedzenie z mikrofalówki jest zwykle bogatsze o około 10% w witaminę E i C, nawet 50% w witaminy B1 i B2, oraz około 20% w witaminę A. Przy podgrzewaniu mikrofalami zniszczeniu ulegają natomiast substancje antyodżywcze, takie jak fityniany i hemaglutyniny. Ponadto, produkty z mikrofali są uboższe w związki reakcji Maillarda, takie jak akrylamid, oraz produkty glikacji białek – AGE, Advanced Glication End Products, a bogatsze w niektóre związki o działaniu przeciwnowotworowym, takie jak sulforafan czy glukobrassycyna. Podczas podgrzewania pokarmu w mikrofalówce powstaje mniej ROS, wolnych rodników, ponadtlenków i epoksydów. Jest to związane między innymi z mniejszym dostępem powietrza i światła. Mikrofalówka niszczy ponad 99% bakterii, przy mocy 800 W i czasie pracy ponad 5 minut, co jest związane nie tylko z efektem termicznym, ale także denaturacją enzymów i kanałów jonowych oraz białek apoptotycznych przez mikrofale – efekty nietermiczne. Szkodliwy wpływ mikrofali jest przypisywany tworzeniem D-izomerów aminokwasów, takich jak prolina i hydroksyprolina, oraz ich działaniem antyodżywczym, zmniejszającym masę oraz hamującym wzrost zwierząt doświadczalnych. D-aminokwasy są substratami dla oksydazy aminokwasowej. Interesujący wpływ mikrofali na zdrowie człowieka może być związany ze zmianą kąta pomiędzy atomem tlenu i wodoru w cząsteczce wody, przez co woda staje się mniej przyswajalna dla żywych komórek. Powoduje to konieczność zużytkowania wody metabolicznej i w efekcie grozi wysuszeniem tkanek, na przykład powstaniem zmarszczek. Są to raczej jednak tylko założenia kazuistyczne niż efekty praktyczne. Zawsze bowiem wodę dostarczamy przede wszystkim z innych potraw i napojów, które nie były poddane działaniu mikrofali. Podsumowując, znacznie większe ryzyko istnieje ze strony telefonów komórkowych i routerów internetowych, które są w naszych mieszkaniach i emitują ten sam rodzaj promieniowania, oddziałujący bezpośrednio na żywe tkanki. Za Pod Mikroskopem
Jaki problem przy takiej diecie dostarczyć odpowiednia ilość białka. Ogólnie jeśli ktoś jej przepisał te suple to przewidział braki więc dziwne że nie napisał ile czego . Ja na redukcji brałem w nietreningowe bo jak nie brałem to nie było pałera. Więc polecam.
Np.ryż brązowy ,mięso,warzywa i to wszystko polane oliwą komponować możesz różnie sprawdź na necie hasło , najlepsze źródła białka, węglowodanów, tłuszczy spisz sobie te które lubisz jeść i komponuj posiłki z tego
Czyli dyspepsja, popróbuj z tymi metodami jak wyżej jak nie pomoże to jakieś enzymy trawienne można kupić.