Krzysztof M
Treści:
Wiesz... jeśli chcesz możesz uciąć tylko węglowodany, zmniejszyć je do minimum - efekty redukcji będą błyskawiczne ale nie nazwiesz tego już dietą zbilansowaną. Możesz dowolnie operować makroskładnikami, nikt Tobie tego nie broni. Ja wychodzę z założenia, że makroskładniki na redukcji i masie w diecie zbilansowanej będą na podobnym poziomie, a zawartość węglowodanów w diecie nie będzie niższa niż 43%. Ale to jest tylko moje zdanie, każdy organizm jest inny i inaczej reaguje.
Nie napisałem, że nie polecam! Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Owszem możesz robić redukcję bez cardio ale powiedz mi ile wtedy miesięcy przed zawodami zaczynasz redukcję? Ile musisz kalorii uciąć w bilansie kalorycznym?
Cieszę się, że mogłem pomóc :) Życzę powodzenia i pozdrawiam!
Jeżeli nie masz jakoś zbytnio daleko na siłownię to możesz pomyśleć np o bieganiu z siłowni :)
To tak jak wspomniałem we wcześniejszej odpowiedzi: musisz zwiększyć ciężary. Jeżeli wykonujesz 6-12 powtórzeń i robisz przerwy 2 min to wydaje mi się, że używasz zbyt lekkich obciążeń. Ciężar powinien być taki, że w te dwie minuty nie zdążyłbyś odsapnąć przed kolejną serią. Polecam bardzo fajny artykuł o budowaniu siły: http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=2284
W diecie zbilansowanej nie ucina się tłuszczy i węglowodanów a jedynie kalorie, np jeżeli wyliczyłeś sobie zapotrzebowanie na 3200 kalorii to odejmujesz 200 i zaczynasz obserwację. Jeżeli po 2 tygodniach nie widać efektów należy ponownie odjąć 150-200 kalorii. Tutaj https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI masz omówiony przez Michała Karmowskiego sposób obliczania zapotrzebowania (2 pytanie).