ilosc posilkow dziennie i wjakim odstepie czasowym
Z GORY BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC
DAREK
Witamy,
posiłki powinno spożywać się regularnie, co około 3 godziny. W zależności od preferenecji indywidualnych dziennie spożywa się 5-6 posiłków.
Można przyjąć następujący rozkład makroskładników:
- węglowodany 45%,
- białko 30%,
- tłuszcze 25%.
Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i tak:
- od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,
- następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,
- reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:
- węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);
- białko: chude mięso drobiowe, jajka, ryby;
- zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany;
- warzywa: przede wszystkim brokuły, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.
Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Z powyższych makrosładników należy teraz dobrać odpowiednie dla siebie i ułożyć dietę z uwzględnieniem celu jaki chcemy osiągnąć.
Ważne jest przy tym ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).
Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):
https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
https://www.youtube.com/ZapytajTrenera