Piotr K
Treści:
cześć
Ostatnio zainteresowałem się słodzikami, jako że chciałem wybrać taki dosyć tani i jak najmniejsz szkodliwy.
Mój wybór padł na erytrytol i naturalną stewię.
Podczas szukania info na temat słodzików natknąłem się na artykuł do którego link podaję na końcu postu.
W skrócie, autorzy twierdzą że dostarczanie do organizmu słodkiego jedzenia, przygotowuje organizm do wypuszczenia insuliny. W sytuacjach kiedy słodki smak pochodzi ze słodzików, organizm "czuje się oszukany" i z czasem przestaje reagować na słodki smak w ten sposób. W chwilach gdy dostarczamy prawdziwe cukry, przyzwyczajony do słodzików organizm nie wypuszcza insuliny lub robi to w jakiś upośledzony i opóźniony sposób.
Czy jest to możliwe, żeby organizm decydował o wypuszczeniu insuliny bądź nie, na podstawie smaku potrawy? Mi się wydaje to nierealne ale dietetykiem ani biologiem nie jestem.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam
link do artykułu:
http://www.akademiawitalnosci.pl/czego-mozesz-nie-wiedziec-o-slodzikach/
Cześć Michał. Obejrzałem chyba wszystkie twoje filmiki, ale nadal nurtuje mnie kwestia wpływu leków na tycie.
Jestem chory na astmę i biorę z tego powodu leki sterydowe. Biorę także leki antydepresyjne (SRII). Siłownia bardzo mi pomaga zarówno fizycznie jak i psychicznie. Pomimo diety redukcyjnej w której spożywam max 300g węglowodanów dziennie i max 100g tłuszczu (ważę 72kg, 168cm wzrostu) nie mogę zrzucić brzucha. Czy leki mogą mieć wpływ na tycie? Przecież tyje się od nadmiaru kalorii i od odkładanego tłuszczu. Dodam, że trenuję 3 razy w tygodniu Taekwondo oraz 3 razy w tygodniu ćwiczę siłowo.