24 czerwca 2015 21:51 •
słodziki- mogą prowadzić do cukrzycy?
cześć
Ostatnio zainteresowałem się słodzikami, jako że chciałem wybrać taki dosyć tani i jak najmniejsz szkodliwy.
Mój wybór padł na erytrytol i naturalną stewię.
Podczas szukania info na temat słodzików natknąłem się na artykuł do którego link podaję na końcu postu.
W skrócie, autorzy twierdzą że dostarczanie do organizmu słodkiego jedzenia, przygotowuje organizm do wypuszczenia insuliny. W sytuacjach kiedy słodki smak pochodzi ze słodzików, organizm "czuje się oszukany" i z czasem przestaje reagować na słodki smak w ten sposób. W chwilach gdy dostarczamy prawdziwe cukry, przyzwyczajony do słodzików organizm nie wypuszcza insuliny lub robi to w jakiś upośledzony i opóźniony sposób.
Czy jest to możliwe, żeby organizm decydował o wypuszczeniu insuliny bądź nie, na podstawie smaku potrawy? Mi się wydaje to nierealne ale dietetykiem ani biologiem nie jestem.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam
link do artykułu:
http://www.akademiawitalnosci.pl/czego-mozesz-nie-wiedziec-o-slodzikach/
Ostatnio zainteresowałem się słodzikami, jako że chciałem wybrać taki dosyć tani i jak najmniejsz szkodliwy.
Mój wybór padł na erytrytol i naturalną stewię.
Podczas szukania info na temat słodzików natknąłem się na artykuł do którego link podaję na końcu postu.
W skrócie, autorzy twierdzą że dostarczanie do organizmu słodkiego jedzenia, przygotowuje organizm do wypuszczenia insuliny. W sytuacjach kiedy słodki smak pochodzi ze słodzików, organizm "czuje się oszukany" i z czasem przestaje reagować na słodki smak w ten sposób. W chwilach gdy dostarczamy prawdziwe cukry, przyzwyczajony do słodzików organizm nie wypuszcza insuliny lub robi to w jakiś upośledzony i opóźniony sposób.
Czy jest to możliwe, żeby organizm decydował o wypuszczeniu insuliny bądź nie, na podstawie smaku potrawy? Mi się wydaje to nierealne ale dietetykiem ani biologiem nie jestem.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam
link do artykułu:
http://www.akademiawitalnosci.pl/czego-mozesz-nie-wiedziec-o-slodzikach/
513
4
dodał odpowiedź 24 czerwca 2015 22:08
Żadne badania nie potwierdziły tego.
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 06:26
pierwsze słyszę o tym, wg.mnie ktoś napisał by napisać ten art.
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 10:15
Powiem tak wyrzut insuliny następuje nie po spożyciu konkretnego smaku czy cukru tylko po spożyciu węglowodanów słodziki absolutnie nie mają takiego wpływu jak napisałeś to jest bajka jakaś co do samej cukrzycy to przed 30 rokiem zycia możesz sie nabawić jej w karzdej chwili przez tak zwanego pecha nie jest ona dzidziczna a po 30 roku zycia przez złe odzywiania czyli spozywanie nadmiernych ilości słodyczy przez co trzuska musi caly czas robic wyrzuty insuliny i po prostu pada w pewnym momencie możesz bez problemu używać słodzików i dam sobie rękę uciąć że nic ci nie będzie.Wiem to z własnego doświadczenia bo mam cukrzycę już od 4 lat i twierdze że to jakaś bajka.
dodał odpowiedź 25 czerwca 2015 21:27
dzięki. Też mi się tak wydawało, że to nielogiczne, ale warto zawsze zapytać. Słodziki nie wzbudzają zaufania u wielu osób. Czasami zastanawiam się czy informacje które się pojawiają nie są efektem walk toczonych przez wielkie koncerny między sobą. Aspartam tyle czasu był uważany za bardzo szkodliwy a teraz słyszy się o nim coraz więcej dobrego. Być może tak samo jest z innymi słodzikami, z którymi walczą producenci "naturalnych" słodzików np opartych na stewii.
Poza tym, co do artykułu, to przecież nigdy nie jemy słodzika samego ale często z innymi węglami, które już nie "oszukują" organizmu.
Jak ktoś chciałby obronić tezę z artykułu to niech pisze. Pozdro