Zadaj pytanie
14 kwietnia 2014 12:04

Cukier zamiana na miód

Witam czy zamiana cukru sypkiego do herbaty czy jedzenia na miód pszczeli spadziowy jest dobra czy też należy unikać stosowania tego produktu.
Pozdrawiam Sławek.
1677
8
dodał odpowiedź 14 kwietnia 2014 12:16
Pomysł o stewi albo ksylitolu chyba tak to się pisze :) O wiele lepsze i zdrowsze pozdrawiam !
dodał komentarz 14 kwietnia 2014 15:24
Witam co do bogactwa miodu to raczej nic go nie zastąpi. Ale pytanie czy miód będzie mniejszym złem co do cukru. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 14 kwietnia 2014 17:26
Siema. Jeżeli chodzi o zamianę cukru na miód spadziowy to jak najbardziej będzie to zamiana na plus. Cukier to głównie sacharoza i nie posiada żadnych wartościowych dla nas składników. Po za tym ma znacznie wyższy indeks glikemiczny niż miód. Co do miodu to zawiera potas, jod, magnez, witaminę C jak i witaminy z grupy B. Jest mniej kaloryczny od cukru do tego dostarczone kalorie z cukru są 'pustymi' kaloriami. Moim zdaniem, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie miodu. Tylko nie dodajmy go do np. herbaty o zbyt wysokiej temperaturze gdyż może traci wtedy swoje właściwości. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał komentarz 14 kwietnia 2014 19:28
Tak to prawda miód i wysoka temperatura wykluczają się. Bardzo lubię miód a co do jego właściwości leczniczych to slyszałem wiele pozytywnych opini. Zresztą niewiem czy ktoś słyszał o pędzlowaniu gardla kitem pszczelim mi to pomogło jak byłem mały.
dodał odpowiedź 14 kwietnia 2014 18:02
Napewno jest lepszym rozwiązaniem od zwyklego cukru. Jednak w duzych ilosciach raczej odradzam.
dodał odpowiedź 19 kwietnia 2014 19:26
z cukru lepszy bedzie ksylitol jest to cukier brzozowy a jak bardziej przyjrzysz sie skladu to zobaczysz ze ksylitol ma mniej kalorii niz normalny cukier, do tego jest zdrowszy, dobre chyba argumenty zeby zmienic na cukier na ksylitol co do miodu to mozesz jesc on jest bardzo zdrowy tylko pamietaj zeby przechowywac go w lodowce bo to są zywe bakterie i w cieplym pomieszczeniu moga stracic swoje "dobre" wlasciwosci
dodał komentarz 20 kwietnia 2014 01:17
Witam dzięki za informacje sprawdzę ksylitol. POZDRO
dodał komentarz 20 kwietnia 2014 01:18
ewentualnie jeszcze mozesz stosowac slodziki
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie