Miód i kakao w zimowej diecie?
Witaj. Miód to nic innego jak czyste źródło fruktozy i glukozy. Jeżeli masz problem z nadmiernym stosowaniem białego cukru to na pewno może być to jakaś alternatywa. Nie ma jednak sensu przesadzać z ilością miodu i należy odpowiednio dobrać okres kiedy w ciągu dnia lepiej będzie go zastosować. Takie pory to np. rano do śniadania jako dodatek do płatków owsianych lub po treningu w formie uzupełnienia węglowodanów szybko przyswajalnych. Co do kakao to jest źródłem przeciwutleniaczy oraz dość ciekawej substancji zwanej teobrominą, która ma słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Nie należy jednak zapominać, że kakao w swoim składzie oprócz białka zawiera też spore ilości tłuszczu, więc z rozwagą należy wybierać odpowiednie najlepiej odtłuszczone i nie przesadzać z jego ilością.