Zadaj pytanie
6 lutego 2014 22:02

Budowanie masy przy dużej wadze.

Witam, mam osiemnaście lat, mierzę sobie 178 cm wzrostu i przeciętnie ważę 85 kilo, posiłki jem raczej na domysł, ograniczam tłuszcze jem sporo mięsa i optymalną ilość węglowodanów. Na siłownię chodzę już prawie pół roku, oczywiście widać efekty, niektórzy nakierowują mnie na wykupienie diety u trenera. Mój problem polega na tym że nie specjalnie się na tym znam a chciałbym sobie ułożyć, jest możliwość zrobienia tego samemu będąc jeszcze świeży w tym temacie czy raczej powinienem udać się do trenera i wydać odpowiednia ilość pieniędzy dla jeszcze lepszych efektów, a może w ogóle jest mi to niepotrzebne? Nie robię jakiś szczególnych pomiarów, ćwiczę bardziej dla siebie niż dla cyferek. Jedyne co mogę powiedzieć to że w ciągu 5 miesięcy obwód w bicepsie powiększył się o 3/4 cm
531
7
dodał odpowiedź 6 lutego 2014 22:05
według mnie powinieneś najpierw zredukować tkankę tłuszczową a później wziąć się za budowanie masy mięśniowej. DIETA PRZEDE WSZYSTKIM
dodał komentarz 6 lutego 2014 22:12
Przez pierwszy miesiąc redukowałem wagę z 88 na 82, później waga zaczęła wracać ale raczej nie w tłuszczu a w mięśniach dodatkowo mam jeszcze dwa dni w tygodniu treningów areobowych żeby się "nie zalewać".
dodał odpowiedź 6 lutego 2014 22:17
Siema. Dużo zależy od tego jaki jest Twój cel (redukcja, masa). Oczywiście, że możesz sam ustalić sobie dietę. Postaram Ci się to dokładnie wytłumaczyć (nie wiem jaki jest Twój cel więc opisze jak ułożyć dietę na masę i redukcję). Po pierwsze wylicz sobie ogólne zapotrzebowanie (waga x 24 x 1.3-1.7 (zależy od poziomu aktywności fizycznej)). Dodaj(masa)/odejmij(redukcja) od tego 10% ogólnego zapotrzebowania, czyli prościej to wychodzi mniej więcej ok. 200-500 kcal. Stosuj taką pulę kalorii przez jakiś czas i sprawdzaj jak zmienia się waga (masa: jeżeli nie idzie do góry to dodaj jeszcze kalorii, jeżeli idzie za szybko odejmij | redukcja: nie spada odejmij, spada za szybko dodaj trochę, ale zachowaj deficyt) No i stopniowo dodawaj/ odejmuj po ok 100kcal tygodniowo (po równo z węgli, tłuszczy, białka) Przyjmij, że np. 50 % to węglowodany 20 % tłuszcze i 30 % białko. Korzystaj ze zdrowych źródeł owych makroskładników i według nich ustal sobie odpowiednio zbilansowane posiłki. Cale zapotrzebowanie rozdziel sobie na 4-6 (jedz co ok. 3h) posiłków odpowiednio zbilansowanych (ogranicz tłuszcze około treningowo, wegle na noc - ale nie wyrzucaj pomagają w regeneracji). No a produkty z jakich należy korzystać przy układaniu diety: Białko (np. kurczak, indyk, ryby, wołowina, jajka, twaróg, serek wiejski i jeżeli masz w planach to odżywka białkowa), Węglowodany (np. ryż biały, brązowy, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy, wafle ryżowe, ziemniaki, warzywa, owoce w niewielkich ilościach), Tłuszcze (np. orzechy laskowe, włoskie, ryby, olej lniany, rzepakowy, z pestek winogron, ryżowy, migdały, masło orzechowe naturalne). Dieta pomoże Ci uzyskiwać optymalne efekty, naprawdę warto. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam :)
dodał komentarz 6 lutego 2014 22:19
Jak zawsze czegoś nie dodałem. Bezpieczna utrata wagi to ok 0.5kg/ tygodniowo. To samo w przypadku nabierania masy (upewniasz się w ten sposób, że większa część to sucha masa mięśniowa). Jeszcze raz pozdro, rośnij/malej zdrowo xD
dodał komentarz 6 lutego 2014 22:28
Okej, wielkie dzięki!biorę już białko, ale tylko po treningu siłowym, a jak na razie jestem na masie, dziękuję i pozdrawiam. : )
dodał odpowiedź 7 lutego 2014 13:15
Jeśli masz na to kasę to idź do trenera w swoje miejscowośc albo poszukaj trenera który daje konsultacje i prowadzi online (praktycznie każdy) lub sam ułożuyć sobie diete Podstawa to obliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Na necie jest dużo kalkulatorów które to obliczają np na potreningu.pl Olibcz sobie tam zapotrzebowanie i odejmij od tego 200-300kcal Następnie rozłóż makroskładniki czyli białko 2g do 2,5g na kg masy ciała tłuszczy 1-1,5g na kg masy ciała reszte stanowią węglowodany reszte to znaczy resztę zapotrzebowania kalorycznego które ci zostało. 1g białka to 4kcal 1g Tłuszczu to 9kcal węgle 4kcal źródła białka to nabiał sery wędliny chude kurczak indyk podroby fasola ryby tłuszcze to ryby oleje rośline orzechy migdały Węgle to pieczywo makarony ryże ziemniaki Kolejnym krokiem jest zrobienei jadłospisu na portalu potreningu.pl lub ilewazy.pl możesz prowadzić dziennik żywieniowy i jadłospis z podziałem na kcal ile spożywasz białka tłuszczy i węgli. Pobaw się tym i spróbuj coś ułożyć.
dodał odpowiedź 7 lutego 2014 17:44
Sam sobie ułóz diete google oblicz zapotrzebowanie i dodaj do niego 150 kcal na mase lub odejmij tyle samo na redukcje. Rozłoz odpowiednio makro skladniki okolo 2g bialka/kg 1,5g/kg reszta wegle. Powodzenia
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie