Zadaj pytanie
4 października 2013 17:01

białko... jak to jest do końca?

cały czas mnie nurtuje pytanie... jak wygląda wliczanie białka do diety.. czy jeżeli np wyszło mi 200 g białka po przeliczeniu bilansu... to czy ta ilość ma pochodzić z białek zwierzęcych czy suma białek zarówno z ryżu np. jak i mięsa musi się zgadzać?? i jakie np. są objawy przedawkowania białka.
3489
10

Witamy,

zdecydowana większość spożywanego białka powinna być pochodzenia zwierzęcego. Nie wliczamy białka, które jest „pochodną“ ryżu, płatków owsianych czy innych produktów pochodzenia roślinnego.

 

Objawy przedawkowania białka mogą być bardzo różne, w zależności np. od alergii lub nietolerenacji na dany produkt. Najczęstsze objawy to bóle brzucha i alergia skórna (ale to objawy dotyczą głównie białka pochodzenia krowiego).

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 4 października 2013 17:21
Nie wiem czy można białko przedawkować, jest to raczej złe określenie, bo nie jest to alkohol, czy heroina :) Jeżeli chodzi o dłuższą metę to spory nadmiar białka spożywany każdego dnia miał swoje działanie w tworzeniu się komórek nowotworowych. Gdzieś czytałem artykuł na ten temat. A białko wliczaj ze wszystkiego, głównie mięsko fajnie gdyby było, nabiał, rybki, jeśli chodzi o np twaróg to wchłania się ponoć tylko w 50% i np przy redukcji też nie jest wskazany, więc bądź ostrożny przy układaniu diety. Przez długi czas twaróg był u mnie posiłkiem przed snem (z powodu kazeiny), lecz długi okres czasu żyłem w niewiedzy :)
dodał komentarz 4 października 2013 17:28
wiesz co ja też wyeliminowałem twaróg... tylko teraz pytanie jeżeli musiał bym wszystkiego rodzaju białka wliczyć to ile by musiało być z roślinnego a ile ze zwierzęcego?
dodał komentarz 4 października 2013 17:32
Im więcej zwierzęcego tym lepiej... Niestety mięsko jest drogie, przez co nie można sobie pozwolić na cały dzień jedzenia steków :) Pamiętaj tylko, że białko z supli nie powinno przekraczać 30% dziennego zapotrzebowania na białko.
dodał komentarz 4 października 2013 22:21
Ja ze swojej strony dodam, że białek roślinnych nie powinniśmy raczej wliczać do dziennego spożycia. Niestety oprócz szkodliwości dla nerek, dieta wysokobiałkowa wpływa na wypłukiwanie wapnia z organizmu.
dodał odpowiedź 4 października 2013 18:12
Najlepiej dostarczać białka z różnych źródeł choć ich zróżnicowanie chyba przede wszystkim skupia się na stopniu i prędkości wchłaniania. Mógłbyć co prawda całymi dniami jeść samo mięso, czy też jajka i pod kątem dostarczania białka nie będzie to złe ale pamiętaj że oprócz makro składników są jeszcze witaminy, minerały i inne składniki dostarczane nam przez zróżnicowane pokarmy... Co do "przedawkownia" to ciężko to nazwać przedawkowaniem ale fakt faktem można uszkodzić organizm a dokładnie nerki. Organizm jest w stanie przyjąć pewną określoną ilość białek a to co jest ponad jest przez nerki odfiltrowywane. To chyba oczywiste, że jak dasz nerką dużo pracy w ty temacie to mogą zacząć nawalać: przykładem są efekty diety Ducana opartej głównie o białka...
dodał odpowiedź 4 października 2013 22:45
Zarówno białka roślinne jak i zwierzęce należy wliczać w bilans dzienny, to samo tyczy sie odżywek. Zbyt duża podaż białek skutkuje zaburzeniami metabolizmu i w efekcie rozwinięciem się zmian miażdżycowych. Ponadto obciąża się praca ważnych narządów, takich jak wątroba i nerki. Nadmiar białek w diecie jest przyczyną zaparć, a to z kolei powodem namnażania się w jelitach bakterii gnilnych, których toksyny mogą stać się przyczyną chorób nowotworowych jelita grubego.
dodał komentarz 5 października 2013 07:42
ok zgadza się... to ile w dobrym przypadku musi być białka zwierzęcego na kg masy ciała oczywiscie nie wliczajac w to białek roślinnych??
dodał komentarz 30 listopada 2013 14:43
od 1,6 do 2g na kg masy ciała
dodał odpowiedź 30 listopada 2013 14:15
ogolnie wliczaj z wszystkiego, jakims profesjonalnym kulturysta nie jestes zeby nie wliczac z miesa ryb jajek
dodał odpowiedź 30 listopada 2013 14:42
Nie wliczaj produktów które mają śladowe ilości białka
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie