Co zamiast owsianki
Witaj,
Często jest tak, ze powszechnieje nam jedzenie, ktore zjadamy na co dzień. Dlatego warto wprowadzić pewne urozmaicenia. Będąc na redukcji możesz śmiało sięgnąć po amarantus, kasze jaglana, płatki orkiszowe, quinoa.
Nasiona amarantusa charakteryzują się wysoką wartością odżywczą ze względu na obecność cennego białka, kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin.
Amarantus jest bogaty w dobrze przyswajalne białko. Warto zaznaczyć, że ilość białka w szarłacie jest wyższa niż w innych zbożach. Ta cecha jest szczególnie ważna dla wegetarian. Należy jednak przy tym pamiętać, że najwyższą wartość tego składnika osiągają ziarna i przetwory z amarantusa zmieszane z tradycyjnymi zbożami.
Kwasy tłuszczowe. Zawarty w nasionach amarantusa tłuszcz jest źródłem dużej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o bardzo cennych walorach zdrowotnych. Kwasy te obniżając poziom cholesterolu we krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia.
Amarantus ma spore ilości błonnika, odpowiedzialnego za prawidłową pracę jelit oraz obniżającego poziom cholesterolu we krwi. W szarłacie jest nawet dwa razy więcej błonnika niż w popularnych otrębach.
W amarantusie znajdziemy spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu. Spożycie 100g amarantusa dziennie pokrywa w 30% zapotrzebowanie organizmu na wapń i dostarcza połowę zalecanej dawki spożycia żelaza.
Oprócz tego zboże to obfituje w witaminy A i E, znane jako witaminy antyoksydacyjne. Dodatkowo są wyśmienitym źródłem witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, zdolności koncentracji i zapamiętywania, a także do atrakcyjnego wyglądu skóry. Warto też pamiętać o obecności skwalenu, który działa hamująco na proces starzenia się komórek. Amarantus można polecić właściwie wszystkim: osobom narażonym na duży wysiłek fizyczny w pracy i uprawiającym sport, ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, osobom pracującym umysłowo i narażonym na stres, ze względu na wielonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo minerałów, osobom chorym na anemię, wreszcie osobom nietolerującym glutenu.
Kasza jaglana szczególnie zasługuje na uwagę ze względu na to, że jako jedna z nielicznych jest zasadotwórcza, a więc odkwasza organizm. Kaszę tą uzyskuje się z nasion prosa. Ma mało skrobi, sporo natomiast dobrze przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2, B6 a także żelaza i miedzi.
Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, toteż może być jedzona przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Co ciekawe, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, może być zatem uznana w jakimś stopniu za lek na katar.
Produkt ten zawiera spore ilości krzemionki, mającej ogromny wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. Odgrywa ponadto rolę w procesie mineralizacji kości (przeciwdziała ich odwapnieniu). Krzem jest szczególnie istotny dla osób jedzących spore ilości białka pochodzenia zwierzęcego. W produktach tego typu krzemu praktycznie nie ma. Jagły dostarczają też spore ilości wit. E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaś zawarte w jaglance antyoksydanty zapobiegają powstawaniu raka. Najkorzystniejszy jest jej aminogram, kasza ta zawiera spore ilości tryptofanu.
Kasza jaglana jest szczególnie wartościowa ze względu na obecność krzemu, który przyspiesza przemianę materii. Oprócz tego kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn.
Płatki orkiszowe maja niski IG równy 45. Orkisz zawiera zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu, zboże to korzystnie wpływa na układ krążenia oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest także świetnym źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu oraz witamin z grupy B i PP. Oprócz tego zawiera kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na włosy, skore i paznokcie. Co ciekawe we wnętrzu dojrzałego ziarna znajduje się rodanid, czyli substancja wykazująca właściwości przeciwbakteryjne. Chroni wiec przed rożnymi infekcjami, na które jesteśmy szczególnie narażeni w okresie jesienno-zimowym. Ponadto orkisz wzmacnia narządy zmysłów, wspomaga chorych po zawale serca oraz jest wskazany dla chorych na cukrzyce, ponieważ zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii.
Quinoa inaczej komosa ryżowa to roślina, która wytwarza bogate w skrobie nasiona. Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest niski IG = 35. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone - na 21,30 g węglowodanów, tylko 0,87 to cukry proste. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym mogą ją spożywać cukrzycy. Ponadto ten ryż peruwiański posiada spore ilości białka, zdrowych kwasów tłuszczowych. Jest źródłem witamin takich jak: Tiamina – 0,107 mg, Ryboflawina, Niacyna, B6, Kwas foliowy, Witamina A, E i składników mineralnych: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk. Zawiera także saponiny, wykazujące działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają dużą ilość flawonoidów, w związku z tym posiada ona właściwości antyoksydacyjne. Białko komosy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie wytwarza a muszą być dostarczane z zewnątrz. Dodatkowo zawartość białka w quinoa jest dość wysoka. Oprócz tego ziarna komosy zawierają tłuszcze nienasycone, takie jak kwas linolenowy, oleinowy i linolowy. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Quinoa jest ponadto roślina bezglutenowa, toteż nadaje się do spożywania przez osoby będące na diecie bezglutenowej.
Wracając do Twojego pytania, możesz spożywać te produkty naprzemiennie dostarczając w ten sposób organizmowi niezbędnych witamin oraz minerałów.