dieta a problem z trądzikiem
Otóż jak można wywnioskować po tytule miałem problem z trądzikiem i to naprawdę poważny.Przez długi czas spokój ale od mniej więcej 2 tygodni zaczął mi się powolny nawrót.
Dermatolog mówił mi żebym nie bawił się w różne diety białkowe i abym nie przesadzał z jajkami oraz zakazał mi odżywek , na z drugiej siłce instruktor mi krochmali że jak będę ćwiczył przy takiej diecie to nic mi nie będzie .
Ja: Ale dermatolog mi powiedział że nie mogę jeść tyle białka
instruktor: To jedz tuńczyka... :/
Bardzo więc bym prosił o jakieś porady związane z dietą abym dalej rósł .
Witaj,
Coraz więcej doniesień naukowych wskazuje na istotny wpływ diety zawierającej produkty o wysokim IG lub zwiększających w istotny sposób poziom glukozy we krwi, na powstawanie trądziku. Co więcej, nie zauważa się tego u osób stosujących dietę paleo, wykluczających mleko, produkty mleczne i węglowodany rafinowane o wysokim IG.
Wysoki poziom insuliny i IGF-1 powoduje rozrost sebocytów, zwiększoną lipogenezę i nasila produkcję łoju. Przewlekła hiperinsulinemia zwiększa również produkcję androgenów w organizmie,motory dodatkowo nasilają łojotok.
Wpływ diety na powstawanie trądziku przez lata był bardzo kontrowersyjny. Dopiero w ostatnich latach pojawiły się prace wskazujące na negatywne skutki spożywania produktów bogatych w węglowodany proste. Obecnie coraz częściej pojawiają się doniesienia sugerujące negatywny wpływ mleka i produktów mlecznych na przebieg choroby.
Mleko od krowy zawiera wysoki poziom krowiego IGF-1, który nie ulega dezaktywacji w procesie pasteryzacji i sterylizacji. IGF-1 u bydła domowego i u ludzi posiada tę samą sekwencję aminokwasów. Dlatego też po spożyciu mleka następuje gwałtowny wzrost omawianego hormonu we krwi. Dodatkowo mleko krowie i produkty nabiałowe posiadają wysoki indeks insulinowy, co znaczy, że po ich spożyciu wzrasta poziom insuliny.
Reasumując, zaobserwowane różnice w występowaniu przypadków trądziku wśród osób odżywiających się zgodnie z założeniami diety paleo a osobami odżywiającymi się ,,standardowo", nie znajdują wytłumaczenia jedynie za pomocą czynników genetycznych i środowiskowych różniących obie nacje. Niemniej jednak dla rozwoju zmian skórnych u dużego odsetka osób bardzo duże znaczenie ma osobnicza, genetyczna wrażliwość receptorów androgenowych i komórek skory na pochodne testosteronu. Jednakże mimo tego, sugeruje się wyeliminowanie mleka i produktów nabiałowych z diety osób z trądzikiem oraz wśród osób obciążonych genetycznie występowaniem trądziku.