31 marca 2015 13:00 •
Jak najbezpieczniej przejść z redukcji na masę?
Witam,
Obecnie jestem na diecie redukcyjnej (zbilansowana, tylko zdrowe produkty i jak najmniej przetworzone) ok 2400kcal. Mam 26 lat i 187cm wzrostu, ważę 81.4kg a bf to około 12%. Zamierzam zejść do poziomu bf 8-10% i potem zacząć robić masę. Trenuje 3 razy w tygodniu splitem: wtorek klatka i biceps, czwartek plecy i triceps, sobota nogi i barki. Po każdym silowym krece 30min aerobow. Biorę tylko bcaa przed treningiem i zaraz po zakończeniu treningu silowego. Jak najbezpieczniej będzie przejść na cykl masowy bez zbędnego zalewana się tłuszczem, czy powinienem zacząć brać jakieś dodatkowe ssuplementy?
Obecnie jestem na diecie redukcyjnej (zbilansowana, tylko zdrowe produkty i jak najmniej przetworzone) ok 2400kcal. Mam 26 lat i 187cm wzrostu, ważę 81.4kg a bf to około 12%. Zamierzam zejść do poziomu bf 8-10% i potem zacząć robić masę. Trenuje 3 razy w tygodniu splitem: wtorek klatka i biceps, czwartek plecy i triceps, sobota nogi i barki. Po każdym silowym krece 30min aerobow. Biorę tylko bcaa przed treningiem i zaraz po zakończeniu treningu silowego. Jak najbezpieczniej będzie przejść na cykl masowy bez zbędnego zalewana się tłuszczem, czy powinienem zacząć brać jakieś dodatkowe ssuplementy?
559
6
dodał odpowiedź 31 marca 2015 14:14
Witaj,
Najważniejsza jest kaloryczność i powolne dodawanie kalorii - reverse diet. Należy co tydzień dodawać około 100-150 kcal, aż dojdziesz do zapotrzebowani utrzymującego wagę. Na tej kaloryczności możesz pozostać około 2tygodnie i wtedy lekko dodać kalorii (ale także nie dużą ilość), z czasem możesz troszkę podbić większą nadwyżkę. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 1 kwietnia 2015 08:16
Siemanko, masz tutaj filmik Warszawskiego koksa jak wrócić z redukcji na mesę: https://www.youtube.com/watch?v=0CsHT7vxKcw
Jeśli masz jakieś pytania to pisz śmiało. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 1 kwietnia 2015 09:40
Nasunelo mi się jeszcze takie pytanie odnośnie makrosow. Wegle i tłuszcze sumuje z każdego produktu ale jak to jest z białkiem? Jeżeli chce np 30g białka w posiłku to powinienem brać pod uwagę tylko pełnowartościowe białko np z kurczaka czy też ze wszystkich produktów? Obecnie sumuje ale czuję lekki głód pomiędzy posiłkami i wydaje mi się że to przez mało białka pełnej wartości. Pozdrawiam
dodał komentarz 1 kwietnia 2015 10:38
'najlepiej by było gdybyś każde białko pełnowartosciowe i to roślinne 'brał pod uwagę.
dodał odpowiedź 1 kwietnia 2015 10:38
musisz zrobić revers. czyli stopniowe zwiększanie kcal.
dodał odpowiedź 29 kwietnia 2015 20:25
Powoli, np co tydzień dodawaj 100-200 kcal.