ile pełnowartościowego białka w diecie?
Witam,
Mając w diecie 2 gramy białka na kiloram masy ciała jestem ciekawy jak wyglada sprawa podziału tego makroskładnika na pełnowartościowe białko a białko np. roślinne. Czy wszytko razem sumować czy moze 2 gramy mają pochodzić tylko z pełnowartościowych białek a reszta tylko jako dodatek.
Mając w diecie 2 gramy białka na kiloram masy ciała jestem ciekawy jak wyglada sprawa podziału tego makroskładnika na pełnowartościowe białko a białko np. roślinne. Czy wszytko razem sumować czy moze 2 gramy mają pochodzić tylko z pełnowartościowych białek a reszta tylko jako dodatek.
1196
5
dodał odpowiedź 5 lutego 2015 20:48
Raczej 2 gramy zwierzęcego.
dodał odpowiedź 5 lutego 2015 23:21
Zaleca się od 1,5 - 2 gramy na 1 kg wagi. Pojęcie ogólne, dlatego aby nie popadać w skrajność polecam liczyć 1,5g białka pochodzenia zwierzęcego wtedy 0,5g roślinnego. Co trener to inna teoria na ten temat.
dodał odpowiedź 6 lutego 2015 08:54
Wszystko sobie sumuj i zwierzęce i roślinne wówczas wyjdzie Ci tam pewnie około 0,5 może mniej grama białka roślinnego na kg masy ciała.
dodał odpowiedź 6 lutego 2015 09:47
Jeśli w twojej diecie białko pochodzi ze źródeł zwierzęcych a jedynie w produktach które dostarczają węglowodanów są dodatkowe białka to zaliczaj wszystko razem. Jednak jeśli bazujesz na soji jako źródło białka stary się dodatkowo jeść te 1.6 białka zwierzęcego.
dodał odpowiedź 6 lutego 2015 16:49
wszystko sobie sumuj