Ryż musi być czy nie ?
Chciałbym się dowiedzieć czemu w kulturystyce utarło się takie upodobanie do ryżu. Mi osobiście on wcale nie smakuje i wole po stokroć ładować w siebie makaron. Co takiego jest ryżu poza niskim IG ?
1807
11
Witamy,
ryż nie jest oczywiście jedynym polecanym produktem.
W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze). Często zapominamy o bardzo zdrowych produktach, takich jak kasza gryczana.
Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:06
dobre zrodlo weglowodanow zlozonych, nie musi byc koniecznie ryz, kulturysci poza ryzem jedza przeciez rozne rodzaje kasz, makaronow
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:16
brązowy makaron, kasza gryczana, te pierwsze polecam, choć cenowo drożej ;-)
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:19
Może ci nie smakuje bo jesz z nieodpowiednimi dodatkami albo BEZ niczego. Spróbuj dodać np kostkę rosołową i curry (do białego ryżu), a zobaczysz że jest dużo lepszy - jakaś odmiana :)
dodał komentarz 18 listopada 2013 17:36
Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ale zaciekawił mnie twój pomysł, więc spróbuję :D
dodał komentarz 18 listopada 2013 21:07
ale podczas podgrzewania, czy już przy gotowaniu?
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:21
Zależy też o jakim makaronie mówisz, najlepiej będzie jeśli będzie z pełnego ziarna, brązowy. Im więcej różnorodności w diecie, tym lepiej, nie popadniesz w monotonie. A jeśli ryż Ci nie smakuje to spróbuj ryżu basmati, mi osobiście najlepiej on smakuje, ma trochę inny posmak, dużo lepiej się go spożywa. Pozdro!
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:24
Bo jest jednym z tańszych źrodeł węglowodanów.
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 17:30
Musiec nie musi byc , ale zalecany jest ;)
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 18:42
Bardzo dobre pytanie. Większość adeptów siłowni leci schematami ryż + kurczak, co wcale nie jest najlepszym rozwiązaniem. Są równie dobre inne źródła węglowodanów takie jak kasza, makaron, czy niedoceniane w naszych kręgach ziemniaki. Warto zwrócić uwagę, że ziemniaki w odróżnieniu od wyżej wspomnianych posiłkaów mają charakter odkwaszający co ma niebagatelny wpływ na samopoczucie czy ogólne zdrowie. Są także produkowane w Polsce, przez to powinny być lepiej przyswajalne. Do tego są ekonomiczne. Zdecydowanie warto różnicować źródła węglowodanów, co powinno odbić się pozytywnie na naszych wynikach i zdrowiu.
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 21:08
nie koniecznie musisz jesc ryż, nie wiem, czy nawet kasza nie jest lepsza..
dodał odpowiedź 18 listopada 2013 21:10
kasza, makaron, płatki owsiane mogą ci zastąpić źródło ww. poza tym ryż jest tani.